Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crnogorska delegacija "inkognito" u Prištini


Priština, Foto: Gezim Baxhaku

Prva posjeta crnogorske državne delegacije Kosovu nakon oktobarskog priznanja nezavisnosti u kojoj su bili predstavnici Skupštine i Vlade gotovo da nije objavljena u domaćoj javnosti, a nije zabilježena ni u domaćim medijima izuzimajući šture agencijske vijesti preuzete od stranih agencija na pojedinim elektronskim medijima.

Nema dilema da je nakon oktobarskog priznanja nazvisnosti Kosova od starane zvanične Podgorica, koje je poteklo uz burna negodovanja dijela političke javnosti, prva posjeta crnogorske državne delegacije Prištini, sastavljena od predstavnika Skupštine, Vlade i kabineta predsjednika države, više nego važan događaj o kojem je javnost morala biti blagovremeno obaviještena. Šta se, međutim, desilo? O boravku domaćih zvaničnika na Kosovu crnogorski mediji umjesto preko zvaničnih državnih institucija, makar putem saopštenja, mogli su informisati samo preko novinske agencije Beta iz susjedne države. I to su šturo objavili tek pojedini elektronski mediji. Sa druge strane, građani koji koriste usluge nekog od kablovskih operatera na televizijama, takođe susjedne Srbije, mogli su vidjeti i audio vizuelni zapis pres konferencije održane u Prištini.

Za neinformisanost šire javnosti o ovom događaju odgovornost ipak ne snose mediji jer ih niko nije obavijestio, a posjeta nije najavljena ni na sajtovima Vlade, Skupštine ili Predsjednika države. Zbog toga smo postavili logočno pitanje, zašto?

Odgovor smo prvo potražili od potpredsjednika Skupštine Rifata Rastodera koji nije učestvovao u pripremi puta, iako je hijerarhijski bio šef delagacije:

"Mislim da je ovo klasični tehnički propust, ja prosto nijesam ni pridavao značaj tome da to treba medijski obraditi, pripremiti. Računao sam da će to eventualno učiniti uobičajeno iz Ministarstva inostranih poslova, odnosno tog konzularnog dijela jer su organizatori puta. Povod je i ono što je suština Okrugli sto je okrugli sto u organizacijji Udruženja Crnogoraca. A sreli smo se, neprijatno je doći u kuću, a da se ne javiš domaćinu. S obzirom da su ipak dosta različite i brojne delegacije bile prisutne oni su nas pozvali i mi smo to prihvatili."


Posebno imajući u vidu značaj ove posjete i susreta sa prištinskim zvaničnicima, predsjednikom Fatmitrom Sejdijuem i šefom Parlamenta Jakupom Krasnićijem, bez obzira što je primarni razlog posjete Okrugli sto u organizaciji Udruženja Crnogoraca, odgovor zašto to nije objavljeno smo pokušali dobiti i od organizatora puta, pomoćnika ministra inostranih poslova za konzularne poslove Dragana Đurovića. Nakon što nam je poziv na mobilni telefon odbijen, na zahtjev njegove sekretarice poslali smo pitanje i u pisanoj formi. Odgovor još nijesmo dobili.

Sa druge strane, komentarišući cijelu ovu situaciju, a slažući je u kontekst posljednjih što javnih što tajnih kontakata na relaciji Priština - Podgorica, predsjednik Albanske alternative u crnogorskom parlamentu Vasilj Siništaj kaže da je vjerovatno riječ o uspostavljanju kontakata između dvije države, ali da je međutim nedopustivo čak kontraproduktivno da se to pokušava sakriti od javnosti:

"Nije dobro ako ne radimo transparentno, javno, još kada radimo državne poslove. Ako radimo privatno onda može biti mada se i to teško može sakriti danas od očiju javnosti, a ovo još manje. I vjerovatno i susret gospodina Grahovca sa Agimom Čekuom vjerovatno je prethodio tome, sad se da zaključiti. S druge strane, postoji mogućnost da s obzirom da su organizovali Crnogorci ili Udruženje Crnogoraca da se pridobije ono što je i predsjednik na neki način preferirao ili uslovljavao zvaničnike Kosova, da se prizna pravo Crnogoraca, pa tek da se uspostave diplomatski odnosi.Vjerujem da se sve ovo kreće u tom pravcu. Međutim, nije dobro što se prije svega krije od zvaničnih predstavnika Skupštine, bili oni i poslanici kojima je skraćen mandat ili Vlada. Mislim da moramo potpuno otvoreno transparentno voditi politiku na nivou države."


Crnogorska delegacija koju su uz Rifata Rastodera i Dragana Đurovića činili ministar za ljudska prava i manjine Fuad Nimani, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Osman Subašić i savjetnica predsjednika Crne Gore Sonja Tomović Šundić te komesar za izbjeglice Željko Šofranac, susrela se, osim sa Predsjednikom Sejdiujem i šefom Skupštine Krasnićijem, i sa kosovskim ministrom za manjinske zajednice i povratak Sašom Rašićem.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG