Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dio članova uprave Željeznica vratio otpremnine


Skandal sa otpremninama koje su predsjednik i članovi upravnog odbora Željeznice dijelili među sobom, jedno vrijeme je bio u centru pažnje domaće javnosti, a sada, samo nekoliko dana kasnije, kao da pada u zaborav nakon odluke Vlade da formira komisiju koja će se baviti tim pitanjem. Inače, samo pojedini članovi uprave Željeznice su vratili novac, dok je bivši predsjednik borda direktora Savo Parača, kome je isplaćeno 180.000 eura, sve pripisao medijskoj proizvodnji afera. Kakav će biti epilog?

Iako su u početku zauzimale značajnu pažnju medija, enormne otpremnine koje su dobijali članovi upravnih odbora državnih firmi nijesu više u centru pažnje javnosti. Po objavljivanju podataka o visini optremnina koje su pripale predsjedniku i članovima Upravnog odbora Željeznice, javnost je bila šokirana informacijom da je predsjednik borda Željeznice Savo Parača, nakon samo šest mjeseci boravka u toj kompaniji, podigao 180.000 eura, bez obzira što ovo preduzeće decenijama proizvodi samo gubitke i dugove. Većina drugih članova odbora su takođe dobili otpremnine od po više desetina hiljada eura koje su neki, nakon skandala požurili da vrate. Naročito će ostati zabilježen primjer pomoćnika ministra saobraćaja Mirel Radić Ljubisavljević, koja je tek nakon izbijanja skandala, novac vratila i to sa naznakom „u korist žrtava željezničke nesreće kod Bioča“. Javnost do sada nije obaviještena da je predsjednik borda Savo Parača vratio 180.000 koje je uzeo na ime opremnine. Međutim, Udruženje pravnika je odluku skupštine akcionara na osnovu kojih je dijeljen ovaj novac ocijenio zakonski spornom, a potpredsjednik Udruženja Branislav Radulovć kaže da se u ovom slučaju uopšte i ne radi o otpremninama:

"Apsolutno, u stručnoj javnosti, nema spora da to ne može imati karakter otpremnine, jer one su uređene Zakonom o radu u članu 94, pravo na otpremninu može imati samo stalno zaposleno lice koje je proglašeno viškom, i gdje poslodavac nije u mogućnosti da mu pruži neku drugu vrstu zaštite, neko drugo zapošljenje, premještenje i tako dalje i ona kao takva definisana je u visini najmanje šest prosječnih zarada u Crnoj Gori.
Ovdje se sigurno ne radi o otpremninama."


Enormne svote novca koje su među sobom dijelili članovi Upravnog odbora Željeznice, došavši pod lupu javnosti, natjerale su Vladu da reaguje i preduzme akciju u vezi predstavnika državnog kapitala u preduzećima koji sami sebi određuju enormno velike naknade za rad u upravnim odborima. U opoziciji, kojoj je skandal sa otpremninama došao baš uoči početka predizborne kampanje, kažu da se ova tema neće zaboraviti. Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović kaže da tim pravnika ove partije razmatra mogućnosti za eventualno pravno djelovanje:

"Kada su u pitanju otpremnine pojedinim zaslužnim građanima Crne Gore, odnosno, članovima DPS-a, očito da je u pitanju peti ešalon DPS-a. Kada oni mogu bez ikakvih sankcija da uzmaju toliko ogromna sredstva, treba se pitati – koliko uzima prvi ešalon. Skupština prestaje sa radom, tako da inicijativa kroz Skupštinu ne bi imala nikakvog efekta, međutim, kada je u pitanju kampanja, sada će jasna poruka biti u kakvom se ekonomskom, socijalnom stanju nalaze građani Crne Gore, a što radi i čini ovaj režim."


Vlada je aktivna po ovom pitanju. Pomoćnik ministra saobraćaja Srđan Vukčević kaže da tim kojim koordinira potpredsjednik Vlade Vujica Lazović analizira pravni okvir na osnovu kog su donijete odluke koje su omogućile enormne isplate, te da će upravo rezultat te analize opredijeliti dalje postupanje Vlade:

"Postoje dvije aktivnosti. Jedna je globalna i njom koordinira potpredsjednik Vujica Lazović vezano za sve kompanije u kojima je država većinski vlasnik, i na bazi toga opredjeljuje članove u organima rukovođenja da se u skladu sa nečim što je neprimjereno, a vezano za rezultate pojedine kompanije te otpremnine definišu na jedinstven način. Što se tiče Željeznice, u toku je obračun i analiza svih otpremnina koje su isplaćene, koje su do sada vraćene i po kom osnovu su izračunate na bazi je već otišla preporuka Vlade, da svi oni koji su bili predstavnici državnog kapitala, smatrajući to neprimjerenim i ne u duhu nečega što bi bili propisi vezano za to, da to i vrate."

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG