Dostupni linkovi

Milijuni ljudi mogu ostati bez posla


Međunarodni Monetarni fond predviđa da će globalni gospodarski rast ove godine biti na najnižoj stopi u zadnjih 60 godina, financijska tržišta ostat će pod stresom, a stanje će se pogoršati padom industrijske proizvodnje i trgovine. Osamnaest zemalja evropske unije je u recesiji. Njemačka je danas objavila da je nezaposlenost samo u januaru porasla na više od osam posto.

Strah od gubitka radnog mjesta u svijetu sve je veća. Međunarodna organizacija rada predviđa da bi samo u ovoj godini bez posla moglo ostati 19 milijuna ljudi. Ali samo ukoliko niz mjera koje vlade u svijetu poduzimaju pomognu oživljavanju gospodarstava. U suprotnom, crna brojka bi se mogla popeti na više od 50 milijuna nezaposlenih.

Lawrence Johnson analitičar u Međunarodnoj organizaciji rada za Radio Slobodna Evropa kaže da je "od 1991., ovo do sada najveća stopa porasta globalne nezaposlenosti. Primjerice stopa nezaposlenosti u svijetu 2007. bila je 5,7 posto, ali ukoliko sve krene u lošem smjeru taj bi postotak bi mogao porasti a prevodeći na jezik brojki, to bi značilo da bi bez posla moglo ostati između 15 i 18 milijuna ljudi".

No, poznato je da su brojke jedna strana priče. Vrlo često u tranzicijskim zemljama stvarna nezaposlenost je daleko veća. Niel Shearing, ekonomski analitičar ističe da bi u baltičkim zemljama nezaposlenost mogla biti i veća od 15 posto, a prognoze za Bugarsku, Rumunjsku i Ukrajinu prilično su sumorne. On pojašnjava da će građevinarstvo i proizvodnja najteže biti pogođeni.

"Industrija je u potpunom kolapsu u zapadnoj Evropi. Recesija će najvjerojatnije u potpunosti zahvatiti cijelu regiju" kaže Shearing.

I američki predsjednik Barack Obama nastoji zemlju izvući iz krize. Stimulacijski paket težak 819 milijardi dolara prošao je u Zastupničkom domu Kongresa. No, ne onako kako se Obama nadao. Republikanci su glasali protiv. Uoči glasanja u Kongresu, Obama se u Bijeloj kući sastao sa poslovnim ljudima naglašavajući kako njegov plan sadrži mjere koje trebaju sačuvati oko 4 milijuna radnih mjesta.

"Ovaj plan, ne samo da bi Amerikance mogao vratiti na posao, već osigurati investicije u alternativnu energiju, sigurnije ceste, bolju zdravstvenu zaštitu, suvremenije školstvo, a što bi dugoročno vodilo razvoju i prosperitetu"
, istaknuo je predsjednik SAD.

Ekonomska kriza i kako je prevladati tema je i ovogodišnjeg Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu. Kriza je globalna i očito je da mjere, koje su se i do sad koristile u kriznim vremenima, trebaju biti drugačije, brže, djelotvornije, ali i kako osmišljene na nacionalnim razinama, tako i na svjetskom nivou.
XS
SM
MD
LG