Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Povelja za građansku hrabrost Verici Barać


Verica Barać

Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, dobitnica je Povelje Dragoljub Stošić za građansku hrabrost 2008. I ovom prilikom laureat i gosti upozorili su na jednu od ključnih stvari koje muče Srbiju – korupciju. Nagradu Povelja za građansku hrabrost dodeljuju Unija sindikata i Kuća pravde Strazbur, organizacije čiji osnivač je bio Dragoljub Stošić, sindikalni lider i borac za demokratiju.

Prilikom primanja nagrade, Verica Barać izjavila je da je Srbija osam godina nakon 5. oktobra daleko od one zemlje kakvom je većina građana zamišljala, posebno zbog izražene korupcije:


"Mi ovo nismo hteli, o ovome nije sanjao ni Dragoljub Stošić, a nismo ni mi. Ovo nije put u Evropu, ovako se neće nigde stići i što pre to budemo razumeli, pre ćemo, nadam se, nešto promeniti. Ako to razumemo, onda ćemo nešto moći uradimo jer ovakva sistemska i dominantna korupcija kojom je zarobljena ova država ne dozvoljava one suštinske promene koje su nužne."

Obrazlažući nagradu, predsednik žirija Milovan Jovanović rekao je da je povelja dospela u prave ruke, između ostalog jer principijelnost Verice Barać nikada nije dolazila u pitanje:


"Gospođa Barać je žena koja se godinama bori protiv svih oblika korupcije, koja trpi pritiske brojnih oligarha, raznih centara moći, ali i, što je takođe neshvatljivo, visokih funkcionera Vlade Srbije. Ona je istrajavala u svojoj borbi i ukazivala javnosti da država mora ozbiljno da se obračuna sa možda i najvećim problemom sa kojim je suočena u ovom momentu."


Vlada jeste centar korupcije u Srbiji jer Vlada je neko ko vlada.
Verica Barać izjavila je za naš radio da joj najveći problem u radu predstavlja činjenica da Vlada Srbije opstruira rad Saveta za borbu protiv korupcije, iako ga je sama osnovala, i rekla da je to telo opstalo samo zahvaljujući podršci građana i javnosti:

"Zato što Vlada počiva na sistemskoj i dominantnoj korupciji, Vlada jeste centar korupcije u Srbiji jer Vlada je neko ko vlada. Dakle, Vlada je odgovorna i za to da predlozi zakona budu dobri i kvalitetni, ali je takođe odgovorna i za obezbeđivanje uslova za dobar, efikasan i samostalan rad institucija. Sve što radi Vlada je upravo suprotno, zato što se političke stranke nagode ona predlaže loše zakone sa prazninama koje odgovaraju tajkunima – to vidimo kada se primene. Vlada godinama umesto da gradi institucije ona ih urušava, ali je dobro što to znamo i što Vlada ne može to da prikrije."

Vladan Batić, bivši ministar pravde u srpskoj vladi, rekao je za naš program da je korupcija primarni problem Srbije, i da su oni koji javno govore o njoj ugroženi vrlo često:


"Jedno šikaniranje, jedno marginalizovanje, gubitak neke pozicije, smanjenje mogućnosti da medijski iznose te svoje stavove koji ne odgovaraju vladajućoj oligarhiji ili moćnicima iz senke, tajkunima i ljudima koji vuku konce i koji umnogome danas vladaju Srbijom. Posle dvadeset godina, koliko se ja borim, protiv takvih stvari čovek vidi da se nije mnogo toga promenilo, što je poražavajuće, ali s druge strane, nemate prava da stanete."

Verica Barać poručila je da nikada neće odustati od svoje borbe, koja podrazumeva i veliku građansku hrabrost:


"Kada živite u skladu sa svojim uverenjima, to mora nešto da vas košta. To je možda meni olakšalo da radim ovo što radim, nemam nikakvu vrstu kolebanja što se toga tiče. Moramo da se borimo, ne možemo da se plašimo."

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG