Dostupni linkovi

Kusturica i Nele pjevali o Raši Dabiću


Radovan Karadžić iz vremena dok se skrivao pod imenom Dragan Dabić.
Radovan Karadžić iz vremena dok se skrivao pod imenom Dragan Dabić.

Još jedan skandal može se vezati za ime slavnog reditelja Emira Kusturice! Naime, na nedavnom koncertu grupe "No smoking orchestra", sa kojima nastupa i Kusturica, izvedena je obrada pesme Džonija Keša "Traženi čovek" u čiji tekst su ubačeni stihovi u kojima se veliča Dragan Dabić, što je lažno ime pod kojim se do hapšenja u Beogradu krio Radovan Karadžić. Jedna nemačka nevladina organizacija obratila se javnosti pismom u kom osuđuje ovakav gest i poziva da Kusturica zbog toga snosi određene posledice.

Nevladina organizacija iz Minhena "Društvo za ugrožene narode" protestovala je zbog pesme koju je grupa "No smoking orchestra" zajedno sa slavnim rediteljem Emirom Kusturicom navodno izvela u tom gradu. Član grupe, violinista Dejan Sparavalo kaže da na koncertu u Minhenu sporna pesma nije izvođena, ali mu je tekst poznat sa ranijih koncerata:


"Ovoga puta u Minhenu to nismo pevali, možda nekad ranije jesmo, ali ovog puta sigurno nismo. Pominjan je Dabić Raša, jedan naš prijatelj, a to naravno nije Radovan Karadžić – njega niko nije pomenuo."

RSE: A gde ste zapravo pevali tu pesmu?

"Pevali smo je ranije."

RSE: Pominjanje imena Radovana Karadžića za mnoge može biti problematično i bolno, ali i asociranje na njegovo ime. Da li razumete ljude koji imaju takav stav?

"Mogu da ih razumem, u potpunosti mogu da ih razumem."

RSE: Zbog čega?

"Pretpostavljam da su u toku ovih proteklih nemilih godina imali iskustva sa njim, naravno ne lično pošto je on bio političar, a ne vojno lice. Mogu da razumem ljude koji misle, ili su uvereni, da je taj čovek organizovao nešto što nije on organizovao. U krajnjoj liniji, on je otišao pred Haški tribunal gde bi sve to trebalo da se dokaže, da li jeste ili nije."

U "Društvu za ugrožene narode" tvde da su uputili pismo policiji u Minhenu kojim se traži reagovanje na javne nastupe na kojima se veličaju lica optužena za najteže zločine. Predsednik ove organizacije Tilman Cilh potvrdio nam je kako je isto pismo upućeno i UNICEF-u čiji je Kusturica ambasador dobre volje. Zulih nam je pojasnio:


"Kao prvo, gospodin Kusturica je umetnik i, na žalost, u isto vreme politički ekstremista. To nije samo politička propaganda, to je propaganda za Radovana Karadžića koji je odgovoran za masovna ubistva, ne samo muslimana u Bosni i Hercegovini već i hiljade Srba u Sarajevu koji su takođe umirali. Takvom čoveku se u Minhenu peva pesma ovakvog sadržaja: "Kada budem iza rešetaka Marija Magdalena će mi doći, Marija Magdalena koja će biti tražena osoba umesto mene. Ako ti se ne sviđa Dabić Rašo..." Zbog svega toga pisali smo policiji Minhena i UNICEF-u pošto je Kusturica njihov ambasador dobre volje. To je nešto što mora vređati ceo srpski narod, a mi iz Nemačke i drugih zemalja posle svih zločina koji su ovde počinjeni kroz istoriju moramo učiniti sve kako bismo sačuvali čast Evrope."

Kusturica za RSE sve demantovao

Emir Kusturica
Do frontmena grupe "No smoking orchestra" Neleta Karajlića nismo uspeli da dođemo, ali nam se Emir Kusturica javio u redakciju nakon što je u emisiji Radija Slobodna Evropa za Srbiju čuo izjave Dejana Sparavala i Tilmana Cilha. Kusturica kaže da na koncertima nije veličana politika zločina, za sebe takođe navodi da je i sam žrtva etničkog čišćenja i najavljuje da će tužiti hrvatsku novinarku koja je prva takve informacije prosledila:

"Dakle, informacija koju smo čuli danas na radiju je najblaže rečeno netačna. Nije nikakva organizacija za zaštitu malih naroda zvala policiju nego naš organizator i menadžer naših nastupa u Nemačkoj koji je dobio preteća pisma od te fantomske organizacije u kojoj se, između ostalog, tvrdi da je grupa "Zabranjeno pušenje" grupa ratnih zločinaca. Ne samo da ona nije grupa ratnih zločinaca već je to muzička grupa koja deluje po staroj hrvatskoj "tko pjeva zlo ne misli" i koja je zapravo žrtva dezinformacija. Mi smo tražili da dođe policija, odnosno naš menadžer, koji će i tužiti Edinu Natošević koja je na jednom hrvatskom sajtu formirala čitavu priču o našoj navodnoj vezanosti za ratne zločine. Tamo nije pevana pesma o Radovanu Karadžiću nego je ovog puta, pošto na svakom koncertu obrađujemo jednog od svetskih begunaca, na jelovniku bio Abdić Fikret Fićo. Ali, to je kontekst u kojem nema nikakve političke ideje o njihovom delovanju, već je tema našeg pevanja naša fascinacija raznim tipovima iz istorije begunaca. Prema tome, kao žrtve etničkog čišćenja, i Nele i Dejan Sparavalo i čitava grupa "Zabranjeno pušenje", daleko smo od bilo kakve bliskosti sa samom idejom pošto smo žrtve iste."

Bend "No smoking orchestra" proslavio se u celom svetu pre svega zahvaljujući Kusturičinim filmovima. Ipak, njegov lik i delo, te kontroverze koje ga prate, bude i kontroverze u odnosu na grupu što bi moglo biti i objašnjenje zbog kojeg je u zemlji daleko manje popularna nego izvan nje.

Pogledajte video sa sajta index.hr

XS
SM
MD
LG