Dostupni linkovi

Trećina plate stranci


Danima već, visoke otpremnine i ostale prinadležnosti pripadnika vladajuće garniture, kao članova uprava firmi u kojima je većinski vlasnik država, bili su udarna medijska tema. Međutim, novi detalj koji pobuđuje čuđenje je da je obaveza onih koje je vlast postavila u državnim preduzećima da dio primanja preusmjere u partijske kase. Kako se to zove, odlučite sami.

Nije tajna da su vladajuće partije svoje kadrove, kako bi im poboljšali kvalitet života, rasporedili po upravnim odborima preduzeća u kojima je država većinski vlasnik. U tim, navodno menadžerskim, timovima uglavnom sjede ljudi bez stručnih referenci i iskustva, a visina njihovih nadoknada u većini slučajeva teško je razumljiva pošto su firme koje vode u milionskim gubicima. Do sada se, međutim, nije znalo da kadrovi DPS-a i SDP-a dio novca koji primaju kao nadoknadu za članstvo u upravnim odborima iz državnih firmi preusmjeravaju u partijsku kasu. Dokaz da kontrola nad ovim kompanijama vladajućim strankama zapravo služi za finansiranje njihovih funkcionera, ali i za punjenje stranačkog buđelara nedavno je u intervjuu TV Vijesti ponudio i ministar unutrašnjih poslova i visoki funkcioner socijaldemokrata Jusuf Kalamperović. On je obznanio da je, dok je bio član Uprave Montenegroairlines-a, trećinu plate davao stranci jer je "takav bio propis u partiji".

Danas u SDP-u nijesmo uspjeli provjeriti da li se radi o pisanom ili nepisanom pravilu, i da li je taj propis još uvijek na snazi, ali su nam zato tu praksu potvrdili i u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista. Razlika je samo u procentu koji se preusmjerava partiji. Poslovni direktor DPS-a Branko Čavor:

"Oko internih odluka u našoj partiji članovi DPS-a koji su angažovani u upravnim odborima pojedinih društava su u obavezi da od svojih primanja, odnosno odgovarajuće nadoknade izdvoje deset posto za podsticaj i razvoj u samoj partiji."


RSE: Da li se to odnosi i na otpremnine koje članovi upravnih odbora dobijaju ili samo na nadoknade u tim tijelima?

Čavor: Odnosi se na naknade u upravnim odborima.

Zlatko Vujović, izvršni direktor Centra za monitoring, kaže da je skandalozno što su vladajuće partije u Crnoj Gori iskarikirale i zloupotrijebile još jednu poznatu zapadnu praksu. Vujović pojašnjava da je partijski porez poznat u mnogim evropskim strankama i da podrazumijeva preusmjeravanje dijela nadoknada koje članovi partije dobijaju u institucijama u kojima članstvo proizilazi iz legitimiteta njihovog mandata i u koje se deligiraju po partijskom kriterijumu što, napominje on, ne bi trebalo za važi za upravne odbore crnogorskih preduzeća koji su zamišljeni kao stručna upravljačka tijela:

"Ako ste poslanik, pa ste član brojnih odbora, brojnih komisija parlamenta da dio od tih ekstra nadoknada prelivate u partijsku kasu to je prihvatljivo, međutim, u slučaju Crne Gore, poslanici i drugi javni funkcioneri, posebno članovi izvršne i zakonodavne vlasti, ne mogu biti članovi upravnih organa privrednih društava, bez obzira da li je vlasnik država ili ne, dobijaju nadoknade i prelivaju to je već suprotno u potpunosti sa međunarodnim standardom. Na taj način mi dobijamo jednu veoma neprijatnu situaciju da se praktično sredstva prelivaju iz preduzeća ka političkim partijama. To je neprihvatljivo. Nije u standardu, a sve zbog toga što je i dalje ostala na snazi odredba u Zakonu o konfliktu interesa koja omogućava poslanicima da budu članovi u određenim upravnim organima privrednih društava na taj način prelivaju."
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG