Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Suđenje u slučaju Morinj odgođeno


Glavni pretres na suđenju šestorici pripadnika bivše Jugoslovenske narodne armije koji se terete za ratne zločine u logoru Morinj, odgođen je na neodređeno vrijeme, na zahtjev advokata koji su tražili izuzeće predsjednice Vijeća suda Milenke Žižić, i vršioca dužnosti predsjednika Višeg suda Ivice Stankovića. Advokati traže i izuzeće predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Još jedan neuspješan pokušaj održavanja glavnog pretresa u suđenju za ratni zločin nad hrvatskim zarobljenicima u Morinju, počeo je aplauzom porodica optuženih prilikom njihovog ulaska u sudnicu, te informacijom sudije Milanke Žižić da je odbijen prigovor na optužnicu advokata optuženog Mlađena Govedarice istog dana kada je suđenje odgođeno u ponedjeljak 26. januara.

Advokat Rodić je prvo iznio primjedbu na to, pa potom još niz prodecuralnih propusta od dana kada je podignuta optužnica 15. avgusta 2008. godine do hapšenja optuženih dan nakon toga kojima je, kako je naveo, optužnica uručena tek četiri dana nakon pritvaranja. Rodić, kao i advokatica Vesna Gačević Rogova u jednosatnom izlaganju potom su ukazali na probijanje rokova za zakazivanje suđenja, da im nije omogućen uvid u sve spise predmeta, da je dinamika suđenja neprimjerena, jer je planirano da se svaki drugi dan sasluša po deset svjedoka, i da nije izvršena kontrola pritvorske jedinice u kojoj su optuženi kako zakon propisuje. Stoga su, zbog sumnje u nepristrasnost zatražili izuzeće sudije Milanke Žižić, svih sudija Višeg suda, uključujući i predsjednika Ivicu Stankovića, i konačno, premještanje predmeta u drugi sud.

Advokat Vesna Gačević Rogova:

"Činjenica je da je rješenje o određivanju pritvora donešeno istog dana kada je dospjela otpužnica iz tužilaštva u ovaj sud. Imajući u vidu obimnost predmeta prosto rečeno činjenica je, što smo i dokazali kada smo dolazili po optužnice da paketi nijesu bili ni otpakovani, da je rješenje o određivanju pritvora donešeno samo na osnovu optužnice, u rješenjima vanraspravno učestvovalo je najmanje osam sudija ovog suda koji takođe dovode u sumnju njihovu pristrasnost s jedne strane, s druge određivanje pritvora na ovakav način bez ikakve kontrole pritvora po zakonu jasno upućuje da je prezumpcija nevinosti okrivljenih apsolutno dovedena u pitanje."


Gačević Rogova je novinarima rekla da će zajedno sa advokatom Goranom Rodićem tražiti i izuzeće predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice koja je prethodno u svojstvu vrhovne državne tužiteljke potpisala sa Hrvatskom sporazum o gonjenju ratnih zločinaca:

"Prvi predmet ratnog zločina u Crnoj Gori je započet i planiran na jedan vrlo, vrlo neprimjeren način. Na ovaj način ističem, ovo nije opstruiranje suđenja, naprotiv, mi samo tražimo da se na adekvatan način implementiraju zakoni države Crne Gore i oni ovom našom intervencijom mi upravo štitimo pravni sistem Crne Gore."


Optuženi Ivo Gojnić zatražio je da mu se ukine pritvor zbog lošeg zdravstvenog stanja, ali je sudija Žižić rekla da nema prava da o tome odlučuje jer je traženo njeno izuzeće.

Podsjetimo: šest pripadnika aktivnog rezervnog sastava Jugoslovenske narodne armije optuženo je za ratni zločin protiv civilnog stanovištva i protiv hrvatskih ratnih zarobljenika u logoru Morinj. Optužnica ih tereti za mučenje civila i zarobljenika sa dubrovačkog područja. Od avgusta prošle godine u pritvoru su Mlađen Govedarica, Ivo Gojnić, Zlatko Tarle, Špiro Lučić i Boro Gligić. Na slobodi je samo optuženi Ivo Menzalin koji je, kako kaže njegov advokat, na liječenju u inostranstvu. Optužnicu zastupa specijalna tužitaljica za borbu protiv organizovanog kriminala Stojanka Radović i ona se zasniva na materijalnim dokazima i iskazima 183 svjedoka.Više od pedeset svjedoka žrtava najavilo je dolazak na suđenje u Podgoricu dok će ostali svjedočiti putem video linka.
XS
SM
MD
LG