Dostupni linkovi

Talibani pozvali Obamu da promijeni Bushevu politiku


Barack Obama
Barack Obama

Talibani su pozvali američkog predsjednika Baracka Obamu da preispita "sotonsku politiku" svoga prethodnika Georgea W. Busha i da zatvori sve američke zatvorske centre, navodi se u poruci koja je objavljena u utorak.

Talibani traže od Obame da se "potpuno povuče iz Iraka i Afganistana" i da prestane da "brani Izrael", navodi se u poruci koju je dobio američki centar za nadziranje islamističkih stranica SITE.

"Ako Barack Obama iskreno želi stabilnost i mir u svijetu, ne bi trebalo da zatvori samo zatvor u Gvantanamu. Trebalo bi da poništi sve projekte zamišljene u svjetlu sotonske Bushove vizije o nestabilnosti u svijetu", navodi se u saopćenju.

Barack Obama je u četvrtak naredio zatvaranje zatvora u Gvantanamu gdje se nalazi još 245 zatvorenika.

Amerikanci drže 600 zatvorenika u zračnoj bazi u Bagramu, u Afganistanu, ali još nije odlučeno o njihovoj sudbini.

"Aka Obama hoće da otvori novu stranicu o miru koja će se temeljiti na uzajamnom poštivanju s islamskim svijetom, prva stvar koju treba da uradi je da zaustavi i poništi sve procedure u skladu s kriminalnom Bushevom politikom", navodi se u poruci.

On treba da u potpunosti povuče svoje trupe iz okupiranih islamskih zemalja, Iraka i Afganistana, i da prestane braniti Izrael od islamskih interesa na Bliskom istoku i u cijelom svijetu", zahtijevaju talibani.

Obama je zatražio od svojih vojnih zvaničnika da razmotre povlačenje borbenih trupa iz Iraka za 16 mjeseci. On je također obećao da će pojačati američku prisutnost u Afganistanu, jer Pentagon razmišlja o tome da udvostruči svoj kontingent sa 30.000 dodatnih vojnika.
XS
SM
MD
LG