Dostupni linkovi

Srbija i dalje bez delegacije u Savetu Evrope


Zasedanje Saveta Evrope
Zasedanje Saveta Evrope

Zbog političkih podela u Srpskoj radikalnoj stranci, Srbija još nije odredila parlamentarnu delegaciju u Savetu Evrope. I dok vlasti uveravaju da zbog toga država neće trpeti političku štetu, opozicija tvrdi da će zbog neučešća srpske delegacije pojedine rasprave, kao što je o Kosovu, naneti štetu interesima Srbije.

Za neizbor stalne delegacije Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama poslanici Srpske radikalne stranke i Demokaratske stranke Srbije optužuju stranke vladajuće koalicije. Iz Demokratske stranke optužuju radikale da upravo oni sprečavaju izbor zbog toga što su među predloženima parlamentarcima i naprednjaci Tomislava Nikolića. Radikali tvrde da stranka koja nije učestvovala na izborima ne treba da bude u parlamentarnim delegacijama. Nataša Jovanović iz Srpske radikalne stranke:

"Gospodine Mićunoviću videla sam da vam je neprijatno zbog toga što vas teraju na to na šta vas teraju, međutim, postupili ste kako su vam rekli. Šta da se radi, kako da dođemo do toga? Kako ste došli do tog fantastičnog tumačenja da smo tamo osporeni i da ne bi trebalo da idemo."

Postavlja se pitanje da li je zbog neizbora delegacije u parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Srbija pretrpela političku štetu. Iz vladajuće većine uveravaju da će delegacija uskoro biti imenovana, kaže predsednik skupštinskog odbora za inostrane poslove Dragoljub Mićunović, dodajući da je više puta pozivao na dogovor o parlamentarnim delegacijama, ali da do njega nije došlo:

"Oni to nisu želeli, uostalom i sami su preko delegacije rekli da Tomislav Nikolić neće ići – bilo je jasno da će do kraja sabotirati rad. Mislili su da ćemo zbog vremenskog tesnaca morati da pristanemo na njihovu ucenu, ali i tome ima kraja. Nije to veliki gubitak, iako svaki neodlazak i gubljenje kontakata jeste šteta. Niko nas neće isključiti iz Saveta Evrope, naprotiv, ostaćemo vrlo privrženi radu u Savetu Evrope. Nadam se da ćemo već na sledećem zasedanju moći da radimo punom parom."

Međutim Miloš Aligrudić, koji je bio šef ranije delegacije Skupštine Srbije u Savetu Evrope, kaže da je ponašanje Mićunovića "skandalozno" i da, zbog toga, nije siguran da će Demokratska stranka Srbije glasati za članove predloženih delegacija. On podvlači da je Srbija zbog toga pretprela političku štetu:

"Da bi zastupali interese Srbije, što je Slavica Đukić-Dejanović učinila, ali ne mogu da razumem da se neko trudi da to osujeti, kada se tamo na dnevnom redu nalazi upravo Kosovo i Metohija. To prvo čitanje izveštaja Bjorna fon Sidova, koji se nalazi u političkom komitetu, bilo je juče. Nemam pojma šta se tamo desilo, iako sam član tog komiteta, profesor Mićunović ne zna šta se tamo desilo, iako je i on član tog komiteta. Šta je tu problem? Ako vi niste na prvom čitanju, vi gubite mnogo zato što se kasnije u toku drugog čitanja na sednici stvari već do te mere odmotaju da je lobiranjem jako teško promeniti bilo šta. Na taj način se praktično gubi prilika da se reaguje na vreme i zbog toga država trpi štetu."

Srbija, po mišljenju Simeona Pobulića, člana Foruma za međunarodne odnose i nekadašnjeg sekretara delegacije bivše Jugoslavije u Savetu Evrope, neće pretpeti veliku štetu, ali će, kaže, ostaviti utisak zemlje koja ne funkcioniše najbolje:

"Mi nećemo pretrpeti neku veliku štetu što se tiče samog dnevnog reda koji sada tamo na raspravi, iako će biti reči i o Kosovu, ali ćemo doživeti umanjenje našeg ugleda. Naime, zbog našeg neučešća i jednog takvog razloga, jer nismo mogli da formiramo delegaciju, delovaćemo kao zemlja koja ne funkcioniše baš najbolje."

Skupština Srbije, pored delegacije za Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope, koju čine sedam članova i sedam zamenika, ima i delegacije koje je predstavljaju u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a i Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

XS
SM
MD
LG