Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Đorđević odbacio krivicu


Vlastimir Đorđević u Haškom tribunalu

Vlastimir Đorđević, bivši načelnik Resora javne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i pomoćnik ministra policije, negirao je pred Haškim tribunalom da je odgovoran za ratne zločine nad kosovskim Albancima 1999 godine. Suđenje bivšem generalu srpske policije počelo je danas u Hagu.

Suđenje Vlastimiru Đorđeviću počelo je uvodnom rečju tužioca Čestera Stempa, koji je rekao je da će dokazati da je optuženi učestvovao u "udruženom zločinačkom poduhvatu" čiji je cilj bila "izmena nacionalne ravnoteže na Kosovu" nasilnim proterivanjem većine albanskog stanovništva, kako bi bila obezbeđena "trajna srpska dominacija" u pokrajini.


U izjašnjavanju pred sudom, Đorđević je odbacio svoju krivicu:

"Moram da priznam da mi je nejasna optužnica u delu u kom određuje cilj navodnog udruženog zločinačkog poduhvata. Čini mi se da ovako postavljena optužnica implicira njen politički cilj, a ovaj postupak treba da bude pravno sredstvo radi ostvarenja tog cilja."

Tužilac Stemp prethodno je pred sudom rekao da je uveren u Đorđevićevu odgovornost:

"Od 24. marta do 10. juna '99. oko 800.000 kosovskih Albanaca pobeglo je u Albaniju i Makedoniju pred snagama SR Jugoslavije i Srbije koje su hotimično činile zločine kako bi pokrenule stanovništvo. Na ovom suđenju dokazaćemo kako i zašto se dogodio ovaj egzodus sa Kosova i ko je za to odgovoran. Smatramo da dokazi koje poseduje tužilaštvo pokazuju da je u tome učestvovao Vlastimir Đorđević, zajedno sa drugim političkim, vojnim i policijskim liderima Srbije."

Po rečima tužioca, glavno sredstvo za nasilnu deportaciju albanskog stanovnštva, bila su masovna ubistva i uništavanje imovine, verskih i kulturnih objekata kosovskih Albanaca:

"U ovom poduhvatu etničkog čišćenja srpske snage išle su od zaseoka do zaseoka, grada do grada, od četvrti do četvrti, i ubijale, pljačkale, silovale, palile... Tokom dokaznog postupka postaće očigledno da su masovni pokreti tamošnjeg stanovnštva posledica kampanje terorisanja Albanaca sa namerom da napuste Kosovo."

Tužilac je Đorđevića označio kao organizatora prebacivanja leševa ubijenih Albanaca sa Kosova u Srbiju. Vlastimir Đorđević, između ostalog, optužen je i za ubistvo 47 kosovskih Albanaca u Suvoj Reci, i za prenošenje i skrivanje tela u masovnoj grobnici u Batajnici.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG