Dostupni linkovi

Vanredni izbori 29. marta


Filip Vujanović
Filip Vujanović

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović raspisao je vanredne parlamentarne izbore za 29. mart nakon što je skupštinska većina podržala odluku Vlade o skraćenju mandata parlamentu i uprkos upozorenjima opozicionih stranaka i nevladinog sektora da izborni zakon nije usaglašen sa Ustavom.

Osnovno pitanje koje se sada postavlja je zašto se vladajuća koalicija odlučila da u ovom momentu skrati sebi mandat i raspiše izbore.

Prema ranijem dogovoru koji su prihvatili vladajuća koalicija i dio opozicije koji je podržao novi Ustav Crne Gore izbori je trebalo da se održe do kraja ove godine. Vlada i vladajuća većina se u međuvremenu predomislila i odlukom u parlamentu o skraćenju mandata Skupštini dali su zeleno svijetlo da se izbori održe na proljeće. Kao razlog za raniji termin održavanja izbora u vladajućoj koaliciji naveli su ubrzani put Crne Gore ka evropskim integracijama u Evropskoj uniji. Šef Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković:

"Pomenut je proces metarijalizacije i implementacije dogovora sa Evropom naše aplikacije za sticanje statusa člana Evropske unije s jedne strane, a sa druge strane već se osjećaju posljedice ranije otvorene globalne ekonomske i ne samo ekonomske krize, pa bi trebalo izvršni organ, Vlada u punom mandatu jednostavno da upravlja tom krizom."


Na drugoj strani, opozicione stranke i nevladin sektor su upozoravali da izbori treba da budu raspisani tek kada se izborni zakon usaglasi sa Ustavom. Prema tumačenju opozicije vladajuća većina u ovom trenutku raspisuje prijevremene izbore kako bi dobila još jedan četvorogodišnji mandat i time spriječila posljedice dosadašnjih loših političkih i ekonomskih odluka i zbog procjene da bi rezultat izbora bio neizvjesniji krajem godine kada će kulminirati ekonomska kriza. Branko Radulović iz Pokreta za promjene:

"Nijesu to evropske integracije niti je to odgovor na veliku ekonomsku krizu. Mi smo gospodinu Đukanoviću jasno, čisto, otvoreno ponudili ruku kako zajednički da stvorimo stručni politički, ljudski, građanski koncenzus, on je odbio našu ruku, a i još jače i još čvršće stisnuo ruku svoga brata i svoje bratije zbog kojih se donosi i zbog kojih se izbor kroz dva mjeseca dana."


Činjenica je da je Vlada raspisala izbore u trenutku kada se opozicione stranke nalaze u teškoj krizi, odnosno kada je došlo do raspada dvije najjače političke grupacije koalicije Srpska lista i Pokreta za promjene. Takođe je činjenica da opozicija procjenjuje da bi do izbora koji bi bili održani kasnije krajem godine konsolidovali svoje redove nego u naredna dva mjeseca koliko će trajati kampanja. Komentarišući različite razloge koje saopštavaju vlast i opozicija vezano za raspisivanje izbora predsjednik Instituta Alternativa Stevo Muk kaže da ni u vladajućoj koaliciji ne vjeruju da su ubrzane evropske integracije razlog za raspisivanje prijevremenih izbora:

"Sama činjenica da se tako žuri sa raspisivanjem izbora ujedno je prilično kompleksno i ne toliko politički koliko ekonomska i socijalna situacija u Crnoj Gori govori da su prije svega razlozi te prirode i da su vezani za sve ono što nerazriješavanja jedne duboke i sistemske ekonomske krize u Crnoj Gori koja, po mom sudu, nije direktno ili u najvećoj mjeri prouzrokovana prelivanjem same globalne finansijske krize na Crnu Goru."

Kada je riječ o Zakonu o izboru odbornika i poslanika koji nije usaglašena za Ustavom osim opozicije i dio nevladinog sektora je apelovao na predsjednika Crne Gore da ne raspisuje izbore jer se pred Ustavnim sudom nalazi prijedlog ocjene ustavnosti Zakona o izboru odbornika i poslanika. Jedan od potpisnika iz Instituta Alternativa Stevo Muk kaže da NVO sektor nije očekivao da će Predsjednik Crne Gore prihvatiti taj apel:

"Predsjednik Republike je prije svega potpredsjednik DPS-a i u tom smislu i u tom cilju u skladu sa partijskm politikom donosi odluke."

Osim parlamentarnih izbora biće održani i lokalni izbori u Nikšiću, Budvi, Tivtu.
XS
SM
MD
LG