Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SDP ipak pristao na prodaju Elektroprivrede


Protivljenje Socijaldemokratske partije prodaji većinskog paketa akcija Elektroprivrede, okončalo se odustajanjem te stranke od stava za koji su njeni predstavnici tvrdili da ga neće promijeniti ni po koju cijenu, zbog procjene da bi odustajanje od koncepta većinskog državnog vlasništva nad nacionalnom energetskom kompanijom ugrozilo državne i nacionalne interese Crne Gore. Promjena stava SDP-a, čini se, nikog nije iznenadila.

Uprkos stalnim tvrdnjama da neće odustati od stava da crnogorska Elektroprivreda mora ostati u većinskom državnom vlasništvu, manja članica vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija je ipak pristala da se budućem strateškom partneru omogući da nakon statusa manjinskog akcionara postane i većinski vlasnik nacionalne energetske kompanije.

Funkcioner Socijaldemokratska partije Vujica Lazović je nakon jučerašnje sjednice Glavnog odbora SDP-a objavio da je njegova partija pristala na koncept većeg koalicionog partnera Demokratske partije socijalista, da se Vladi ipak ostavi mogućnost da nakon dokapitalizacije proda i većinski dio u Elektroprivredi:

"Daćemo šansu partneru da ukoliko ostvari uslove u roku od pet, šest godina stekne pravo da Vlada tada donese odluku da mu proda dodatni dio akcija kako bi on postao većinski vlasnik."

Do juče su predstavnici Socijaldemokratske partije čvrsto garantovali da neće odustati od namjere da ne dopuste da se država odrekne većinskog vlasništva u Elektroprivredi.

"To je naš stav i od njega nema odstupanja, jer to nije samo energetsko već i bezbijednosno pitanje jedne male države kakva je Crna Gora", kazao je potpredsjednik SDP-a Ivan Brajović.

Ovo je prije samo pet dana potvrdio i funkcioner SDP-a Andrija Lompar koji je govorio o pogubnim posljedicama koje bi prodaja većinskog paketa Elektroprivrede mogla proizvesti po crnogorske državne i nacionalne interese:

"Ukoliko bi država kao što je Crna Gora imala nekog ko bi vršio političke, ili bilo kakve druge pritiske, uvijek postoji rizik da se za Elektroprivredu tihim, plišanim, nevidljivim instrumentima može uticati na pravce kretanja Crne Gore. Mi nijesmo spremni u ovom trenutku da se definitivno stvore uslovi kako bi neko nekada, koristeći snagu koju Elektroprivreda ima, na neki način mogao da vrši politički uticaj na samu Crnu Goru."


Poslanik opozicione Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević je, tokom skupštinske sjednice, šaljivo komentarisao trodnevnu nesuglasicu u vladajućoj koaliciji.

"Mogli ste da promijenite obrazloženje, i da umjesto ove rečenice da su pred Crnom Gorom velike, značajne obaveze kretno i jasno da kažete da je obrazloženje zašto se na izbore takozvana trodnevna brakorazvodna parnica između Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije."


Promjena stava SDP-a, čini se, nikog nije iznenadila. Mehmet Bardhi, poslanik Demokratskog saveza u Crnoj Gori je, na svoj način, pozdravio trodnevno odupiranje SDP-a:

"Nije bilo kondicije, pa ste odustali. Ali dosta dobro ste izdržali. Od subote do danas."

Predsjednik Skupštine i SDP-a Ranko Krivokapić, međutim, nakon sastanka sa šeficom albanske Skupštine Jozefonom Topali, uvjeravao je novinare kako je SDP pogrešno shvaćena i kako nije odustala od svog koncepta privatizacije Elektroprivrede:

"Promjene nije bilo. Žao mi je zbog pogrešne informisanosti u javnosti, ali preciziraću. Elektroprivreda Crne Gore ostaje u većinskom dijelu, najmanje 55 posto. Ono što će biti dio za dokapitalizaciju, ili prodaju akcija, je oko 22 posto državnog vlasništva, i tako će ostati do onog trenutka dok se ne ispuni kol-opcija od strane budućih investotora. Žao mi je što se ne zna što je kol-opcija, ali preciziraću. To bi trebalo biti "šargarepa" za investitore koji dobija precizne obaveze uvećanja profita ukupne efikasnosti Elektroprivrede u narednih pet godina, i ako ispuni sve te uslove samo dobija priliku da nam vrati ono što smo prodali po cijeni koju on ponudi nama za potencijalnu prodaju bi mogao vratiti sve to što je on ponudio. Tako da se ne radi o gubitku, nego čak vraćanju i toga što je u narednih pet godina može biti ustupljeno stranom investitoru. Tako da mi je žao što nije shvaćeno, ali lakše je da se griješi prema SDP-u nego prema strateškim interesima Crne Gore."

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG