Dostupni linkovi

Međubošnjačko "primirje" u Sandžaku


Novi Pazar
Novi Pazar

Predstavnici dveju suprotstavljenih sandžačkih političkih partija, zbog čijeg subotnjeg sukoba u Novom Pazaru je bilo i upotrebe vatrenog oružja i ranjenih, konačno su se danas sreli i rešili da prevaziđu tenzije u interesu građana Sandžaka.

Gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek izjavio je da se sa ministrom bez portfelja Sulejmanom Ugljaninom dogovorio da zajedno rade na ekonomskom prosperitetu Sandžaka jer je to pitanje mnogo važnije od lokalnih sporova.

Današnji sastanak je velika poruka za Novi Pazar, Srbiju i Vladu Srbije jer smo ipak smogli snage da sedimo pola sata i da pričamo o tako bitnim temama, rekao je Đerlek novinarima ispred Vlade, posle sastanka sa Ugljaninom:

"Hteli smo da pošaljemo poruku svim građanima Srbije, Novog Pazara i Sandžaka da neće biti revanšizma i da bi svi zajedno u Novom Pazaru trebalo da gradimo bolju ekonomsku budućnost Novog Pazara, lokalni ekonomski razvoj i otvaranje radnih mesta. Od gospodina ministra sam tražio, a on se složio, da se oba ministra koja su u Vladi Republike Srbije potrude da Novi Pazar u budućnosti postane prosperitetniji grad u kojem bismo mladim ljudima omogućili da dobiju radna mesta, da Novi Pazar bude kao što nekada bio, prepoznatljiv po trgovini i proizvodnji."

Đerlek je član Sandžačke demokratske partije čiji je predsednik ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić, a Sulejman Ugljanin je lider Bošnjačke liste za evropski Sandžak.

Meho Omerović, potpredsednik Ljajićeve Sandžačke demokratske parije, kaže za naš program da je ta partija apelovala da se sastanak hitno održi kako bi se smirile opasno uzavrele strasti i kako bi se Novom Pazaru, gradu u kome je 50 procenata stanovništva nezaposleno, otvorile perspektive ekonomskog oporavka:

"Dobro je što je zajednički konstantovano da će se raditi na unapređenju, pre svega, privrednog razvoja Novog Pazara i poboljšanju ekonomskog standarda građana koji u njemu žive."

RSE: Verujete li gospodine Omeroviću da će posle ovog sastanka doći do konsolidacije?

"Bio bih neiskren kada bih rekao da verujem. Zašto? Mi smo do sada nekoliko puta imali zajedničke sastanke, imali smo čitav niz apela, sporazuma i poziva na mir, toleranciju i uzdržanost od svake vrste nasilja, ali kad god bi neki sporazum potpisali ili zajednički apel uputili, jedan isti čovek bi remetio situaciju u Novom Pazaru i Sandžaku. Zato, ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da će ponovo doći do stabilizacije. To zavisi samo od jednog čoveka, a to je gospodin Sulejman Ugljanin."

Fuad Baćićanin, sekretar Ugljaninove Bošnjačke liste za evropski Sandžak, kaže za naš radio da je dobro što je do ovog susreta došlo i poručuje građanima Novog Pazara i Sandžaka da će se svi eventualni problemi rešavati isključivo dijalogom:


"U ime Bošnjačke liste za evropski Sandžak mogu reći da smo zadovoljni što je po prvi put do sada Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića pokazala spremnost za razgovor. Meni je zadovoljstvo što je tokom tog razgovora ministar Ugljanin istakao da lična i imovinska sigurnost građana Novog Pazara, ali i cele Srbije, ne sme ni na koji način biti ugrožena, što je apelovano na gradsku upravu Novog Pazara da posebnu pažnju posveti baš obezbeđivanju sigurnosti i boljeg standarda građana Novog Pazara. Posebno zadovoljstvo izražavamo što je na sastanku postignut dogovor da se svi budući sporovi rešavaju kroz institucije sistema."

Semiha Kačar iz Sandžačkog odbora za ljudska prava pozdravlja inicijativu premijera Mirka Cvetkovića za susret između lidera dveju sandžačkih stranaka, a upitana veruje li u konsolidovanje političke klime u Novom Pazaru ili se boji eskalacije već viđenih incidenata, kaže:

"Na žalost, politički problemi u Sandžaku, posebno u Novom Pazaru, traju već duže vreme i bojim se da neće biti brzo otklonjeni jer mnogi političari nisu dorasli ovom stanju. Politički sukobi marginalizuju i zasenjuju primarne probleme ovog grada i zato je neophodno zalaganje sukobljenih strana i iznalaženje rešenja koje bi smirilo strasti i vratilo poverenje između građana."

XS
SM
MD
LG