Dostupni linkovi

Lice sa poternice u Skupštini Srbije


Miladin Kovačević
Miladin Kovačević

Prvu izjavu koju je Miladin Kovačević, lice sa Interpolove poternice, dao – dao je pod krovom Skupštine Srbije. Niko u parlamentu, osim Liberalno demokratske partije i novinara, nije se uzbudio što je Kovačević, optužen za teško prebijanje kolege u SAD, došao da poseti Skuštinu i “proveri kako funkcioniše država”.

Predsednik Srbije Boris Tadić, u osvrtu sa danom zakašnjenja, konstatuje da je Miladin Kovačević, dolaskom u srpski parlament, samo problematizovao svoju tešku poziciju:

Srbija čini sve da pomogne, u domenu prava, svakom svom građaninu i pokušava da se razreši i ovaj slučaj sa Kovačevićem. Srbija ne može da pomogne svojim građanima koji sami sebi ne pomažu i koji problematizuju svoju poziciju koja je ionako veoma teška. Nije uobičajeno u svetu da ljudi protiv kojih su raspisane međunarodne poternice zbog teških krivičnih dela ulaze u parlamente i tu lekciju bi morao da nauči i Kovačević."

Miladin Kovačević tereti se da je 4. maja u Bostonu svom kolegi studentu Brajanu Stajnhaueru naneo teške telesne povrede. Napustio je SAD uz kauciju i privremene putne isprave koje je dobio od Konzulata Srbije, a za njim je potom raspisana Interpolova poternica. Uhapšen je u oktobru u Srbiji, koja odbija da ga izruči SAD, i za nanošenje teških telesnih povreda i falsifikovanje isprave, sudi mu se pred Okružnim sudom u Beogradu.

Pošto mu je nedavno ukinut pritvor, Miladin Kovačević se zaputio pravac - Skupština Srbije, gde su ga dočekali prijatelji radikali, prošetali ga hodinicima parlamenta i počastili u skupštinskom restoranu:

Došao sam na poziv prijatelja koji su bili na mojoj strani. Pošto se osećam sigurno u svojoj zemlji, imam pravo da vidim i kako ona funkcioniše na nekim drugim nivoima.”

Dok ga Amerika traži radi suđenja, Kovačević na sigurnom proverava kako funkcioniše država Srbija, a radikali se zadovoljno smeškaju. Pošto se, pored Interpolove poternice, i američka državna sekretarka Hilari Klinton lično zalaže za njegovo izručenje, osmeh je još veći. Iz SRS-a Nataša Jovanović:

Ja sam bila izuzetno zadovoljna što sam jednog takvog malog Srbina, sportistu upoznala ovde u Skupštini. To je čovek koji je odan svojoj zemlji, voli Srbiju iznad svega. To što je on pod krivičnim postupkom i što njega očima ne može da gleda Hilari Klinton, za mene je još jedan razlog više da ga poštujem.”

RSE: Zbog čega je za mesto susreta izabrana Skupština, zašto ga niste zvali u stranačke prostorije, npr?

To je kao da ste me pitali zašto je u posetu Skupštini na moj poziv došao neki moj drug iz osnovne ili srednje škole, kao građanin.”

Za razliku od druga iz osnovne škole, Kovačević batinama umalo nije ubio svog američkog kolegu. Njegov obilazak Skupštine Srbije, nije smetao ni narodnjačkoj koaliciji. Lider Nove Srbije Velimir Ilić:

Nemam ništa protiv, svaki građanin može da poseti Skupštinu.”

Isto navodi i predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, koja ponavlja da nema zakonskih zabrana za kretanje Kovačevića. Jedino oštro reagovanje stiže iz opozicione Liberalno demokratske partije. Vesna Pešić upozorava je da na ovaj način ruši dostojanstvo Skupštine:

Ona je, kao predsednica Skupštine mogla da kaže – ja nisam bila obaveštena i da možda po zakonu takve prepreke ne postoje, ali kao predsednica Skupštine smatram da je reč o nekome ko je izvršio krivično delo i za ugled paramenta nije dobro da takvi pojedinci budu pozivani u Skupštinu.”

Još primećuje:

Svakako je to bila jedna politička demonstracija koja glorifikuje na neki način nasilje i koja hoće da svađa Srbiju sa celim svetom. Sutra da dođe Ratko Mladić, pošto mu nije izrečena presuda, može i on da uđe u Skupštinu, i on je građanin.”

Odbijanje Beograda da izruči Kovačevića, zaoštrilo je odnose sa SAD, a njegova poseta parlamentu doliva ulje na vatru. “Paradigma naše iracionalnosti”, zaključuje socilog Ratko Božović:

“Trebalo je, dakle, hitro, još jednom praviti inat, inat sa svetom, inat sa Amerikom, inat sa Hilari. Dakle, ono što nije trebalo učiniti, ovde je učinjeno. To se inače dešava često kod nas, naročito kod nekih usijanih glava koje misle da mogu na takav način da komuniciraju sa svetom i vekom."

XS
SM
MD
LG