Dostupni linkovi

Protest protiv šengenske getoizacije


Parolom “Viza? Nema šanse!” grupa makedonskih studenata dva dana su mirno protestovali pred zgradom Evropske komisije u Briselu protiv takozvanog Šengenskog zida. Postavljanjem ograde koja simbolično označava granice, oni su iskazali osećaj getoiziranosti makedonskih studenata zbog šengenske vizne barijere koja im otežava saradnju sa kolegama iz zemalja članica EU.

Dobro je što su se studenti konačno probudili, kaže Katerina Todorovska sa Pravnog fakulteta u Skoplju. Ovaj protest je korak napred od generalnog raspoloženja makedonskih studenata, koji su veoma pasivni, ističe ona, prepričavajući neprijatna iskustva ispred evropskih ambasada u Makedoniji:

"Otišli smo sa markiranim članom iz dokumenta koji je bio na snazi i prema kome je trebalo da dobijemo besplatnu vizu. Ipak, vize smo platili i to samo zbog toga što ambasada jedne velike evropske države nije upoznala svoje zaposlene sa izmenama koje su već bile na snazi."


Studentskim protestima danas je prisustvovao i vicepremijer za evrointegracije Ivica Bočevski, koji je pre polaska u Brisel izjavio:

"Prisustvovaću protestima zajedno sa studentima, da bih iskazao svoju podršku, ali naravno i protest svih makedonskih građana u vezi sa šengenskom barijerom."

Opozicija je pozdravila inicijativu studenata, ali za nju je sporno prisustvo vladinih predstavnika na takvim protestima.

"Ako kažemo da je ovo protest mladih, koji su najoštećeniji ovom politikom, dozvolimo im da ovo bude njihov protest, a da mi političari dajemo podršku, tiho i nenametljivo, a ne da se uvek slikamo u prvim redovima", kaže Radmila Sekerinska iz Socijaldemokratskog saveza.

Prisustvo Bočevskog na protestima, za liberaldemokrata Andreja Zernovskog je čisti marketing za domaću upotrebu.

"Prisustvo vicepremijera ukazuje da se više vodi računa o tome kako će domaći mediji preneti to, znači njihov cilj je da se postigne taj efekat, a Brisel nije pravi cilj."


Evropska komisija je već nekoliko puta ponovila da je fer i demokratsko sprovođenje predsedničkih i lokalnih izbora u martu jedan od najvažnijih uslova ne samo za dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom, već i za viznu liberalizaciju. Vicepremijer Bočevski je ipak ubeđen da će makedonski građani ove godine putovati bez viza:

"Ova godina će biti godina vizne liberalizacije za Makedoniju i ovo ne baziram na optimizmu, već na realizmu, zbog onoga što je Makedonija uradila na ovom polju."

Eksperti u zemlji sa podeljenim mišljenjima o ovakvim protestima i prisustvom vladinih pretstavnika na njima. Jedni smatraju da je najvažniji uslov za viznu liberalizaciju ispunjavanje potrebnih kriterijuma, dok drugi kažu da je svaka forma pritiska dobrodošla.

Inace, makedonski studenti koji su ova dva dana protestovali u Briselu, planiraju da 27. januara svoje zahteve o što bržem ukidanju šengenskog sistema podnesu i u kabinet evrokomesara za proširenje Unije Olija Rena.
XS
SM
MD
LG