Dostupni linkovi

Vlada RS otvara predstavništvo u Briselu


Vlada RS prikupila je neophodnu dokumentaciju i dobila dozvolu za rad predstavništva ovog entiteta u Briselu, pri Vijeću evropskih regija. U tu svrhu u Briselu su postavljeni brojni billboardi RS-a, što je izazvalo brojna pitanja o tome da li entitet može “igrati“ ulogu države. Među prvim je reagovao bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić tvrdeći da otvaranje predstavništva RS znači kršenje Ustava BiH. Predstavništvo RS-a, čije zvanično otvaranje je najavljeno za 12. februar u Briselu, intenziviralo je kampanju promocije RS koja je započela još krajem prošle godine.

Na najprometnijim mestima u Briselu postavljeni su bilbordi veličine dva puta jedan metar i plakate sa porukama: "Sa Predstavništvom u Briselu Republika Srpska je sada bliža nego ikada". Na jednom od bilborda strelicom se pokazuje put RS ka Briselu.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić iskazao je nezadovoljstvo zbog postavljanja plakata RS-a u Belgiji i zbog otvaranja predstavništva RS pri Savjetu evropskih regija tvrdeći da se „time krši Ustav BiH“.

Savjetnik za ustavno-pravna pitanja u kabinetu bošnjačkog člana predsjedništva BiH Damir Arnaut objašnjava razloge zbog kojih je Silajdžić reagovao:

„Predstavništvo RS krši ustavne odredbe koje garantuju da BiH isključivo, odnosno Predsjedništvo BiH vodi vanjsku politiku. Također se krši aneks 2. Dejtonskog sporazuma koji govori o arbitraži o Brčko Distriktu i sama arbitražna odluka Brčko Distrikta jer karte koje prikazuju Brčko kao dio RS entiteta. Konačno, prema pravilima Skupštine evropskih regija u koju je RS aplicirala oni moraju imati odobrenje parlamenta države iz koje dolaze, međutim oni to odobrenje nikada nisu tražili. Ministarstvo vanjskih poslova je upozorilo Vladu RS o ovome, također upozorilo je i Skupštinu evropskih regija, međutim još nemamo bilo kakvu reakciju iz tih pravaca.“

Premijer RS Milorad Dodik smatra da RS za otvaranje svog predstavništva u Briselu nije trebalo da traži dozvolu od Parlamentarne skupštine BiH:

„I neki drugi su isto tako otvarali predstavništva, kao što je Kanton Sarajevo, pa nikad nisu tražili tu dozvolu. Ako hoće neko da bude principijelan, onda bi morao da se principijelno ponaša i da kaže, ali iako je to predviđeno Ustavom, da nije predviđeno. Mi imamo pravo na naša ekonomska predstavništva, mi imamo pravo na naša kulturna predstavništva, i to predstavništvo i jeste u toj funkciji - da obezbijedi saradnju sa regijama i da izvrši korekciju vezanu za interese RS u mogućem obimu i sa institucijama Evropske komisije.“

Poslanik Stranke demokratske akcije u državnom parlamentu Sadik Ahmetović mišljenja je da bi se trebao donijeti zakon kako bi se izbjegli nesporazumi oko toga ko i na koji način predstavlja BiH u svijetu:

„Mislim da je ovo jedno veoma važno pitanje i da ga treba postaviti na ustavan način u institucijama BiH, dakle da se to reguliše u skladu sa zakonom, u skladu s Ustavom i da oni koji odu van BiH imaju se za obavezu ponašati u skladu s Ustavom kako bi promovirali BiH a ne rušili njen međunarodni integritet, subjektivitet i nezavisnost u svijetu.“

Savjetnica premijera RS za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama Željka Cvijanović, uz podsjećanje da je RS još u novembru 2007. godine postala punopravna članica Skupštine evropskih regija, kaže da se radi o uobičajenoj praksi da regije otvaraju svoja predstavništva u Briselu:

„Bitno je napomenuti da je Vlada RS ispunila sve neophodne radnje u skladu sa proceduralnim zahtjevima i propisima regije Brisel u vezi s otvaranjem svog predstavništva u Briselu i dobila regionalni certifikat na osnovu kojeg je omogućeno njegovo funkcionisanje. Žalosno je u suštini da osporavanje jedne dobre evropske prakse regionalnog predstavljanja i međuregionalne saradnje na evropskom tlu bude osporavano iz BiH kao države koja pretenduje na članstvo u EU.“

To bilo u redu samo kada bi RS na bilo koji način htjela da pokaže da je regija u okviru BiH, kaže Muharem Murselović iz Stranke za BiH:

„Ja apsolutno smatram da medijska kampanja koja se radi u Belgiji ima za cilj da prikaže RS kao državu, a da se minimizira, da se zaboravi i da se ne prikaže da je ona dio BiH. I jeste to dio na neki način paralelnih međunarodnih aktivnosti na koje nema RS pravo po Ustavu.“

Komentarišući činjenicu da se Brčko prikazuje kao sastavni dio RS, premijer Dodik istakao je da je Brčko arbitražnom odlukom proglašeno zajedničkim vlasništvom dva entiteta:

„Nikakve tendencije druge nije bilo osim da se prezentuje pozicija RS u okviru Evrope i da se ukaže na činjenicu da mi tamo postojimo.“

Poslanik SDP-a u Parlamentu Federacije BiH Damir Mašić smatra da ovo što trenutno radi RS u Briselu i svojim drugim predstavništvima ima puno više veze sa politikom nego sa ekonomijom i kulturom:

„Naravno da je zloupotrebljavanje korištenja Distrikta Brčko kao dijela teritorije RS, i apsolutno nema nikakve sumnje da se tu radi upravo o onome što sam rekao - da se radi o jednom političkom procesu, jednoj političkoj marketinškoj kampanji koja veze nema sa privredom i ekonomijom, na šta se pozivaju predstavnici RS-a.“

Vladajuća šestorka u državi mora dati odgovor i na pitanje ko i na koji način će predstavljati državu u svijetu, a ne prebacivati odgovornost nekom drugom.

XS
SM
MD
LG