Dostupni linkovi

Političke nesuglasice oko hapšenja Vukovića


Parlament BiH

Predstavnički dom Parlamenta BiH u srijedu uveče raspravljao je o nedavnom hapšenju pomoćnika ministra sigurnosti BiH Vjekoslava Vukovića u Rijeci. U informaciji koja se našla pred poslanicima, navodi se da je resorno ministarstvo već donijelo rješenje o njegovoj suspenziji, te da će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak.

Međutim, ne samo poslanici nego i građani BiH postavljaju pitanje da li je država BiH imala odgovarajući odnos prema hapšenju visokog zvaničnika Vijeća ministara.

Koliko država Bosna i Hercegovina vodi računa o svojim državljanima najbolje ilustruju dva primjera. Prvi je hapšenje Ilije Jurišića u Beogradu, a drugi prošlosedmično hapšenje pomoćnika ministra sigurnosti BiH Vjekoslava Vukovića u Rijeci. I ova dva slučaja naišla su na politička prepucavanja unutar zemlje, odnosno postavljanja pitanja čija je nadležnost briga o njima.

Ipak, najveće zamjerke upućene su ministru sigurnosti BiH Tariku Sadoviću. Poslanik Rifat Dolić, na čiju incijativu je vođena rasprava u državnom parlamentu o hapšenju Vjekoslava Vukovića, kaže da je cijeli slučaj nanio štetu ugledu BiH, te da su službene reakcije na ovaj događaj skandalozne i slika odnosa u vlasti. Dolić ne isključuje mogućnost da je ministar Sadović znao i ranije da će doći do hapšenja:

„S obzirom da se razne konstrukcije pletu oko toga da je Vjekoslav Vuković bio čovjek koji je puno znao i puno zna i da su neki krugovi imali interesa da Vjekoslav Vuković bude uhapšen, ili da na neki način šuti o onome što je znao. Tu se kao ključne informacije pominje iranska veza, pominje se odmazda za 700 oduzetih državljanstava koje je uradila Komisija za reviziju državljanstava na čijem je čelu bio Vjekoslav Vuković, pa se spominju razne informacije koje je Vjekoslav Vuković imao o sarajevskom i bosanskom podzemlju.“

Sadovića brane njegove stranačke kolege u Stranci demokratske akcije. Poslanik te političke partije Salko Sokolović navodi da ministar Sadović nije mogao učiniti više nego što je uradio, te da ga poslanici neopravdano optužuju. Za Sokolovića veću odgovornost snosi Ministarstvo vanjskih poslova BiH:

„Ministarstvo vanjskih poslova nije poduzelo ništa u tom dijelu, ili nas barem nije izvijestilo da je poduzelo u tom dijelu u tom vremenskom periodu nešto. Mislim da je loša aktivnost ovog ministarstva.“

U Ministarstvu vanjskih poslova kažu da su učinili sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se pomoglo Vjekoslavu Vukoviću, te da u tom slučaju nemaju ingerencija s obzirom da je Vuković uhapšen kao hrvatski državljanin. Portparol Zlatan Burzić:

„Kritike koje su vezano za ovaj slučaj upućene Ministarstvu vanjskih poslova su, slobodno ću se usuditi reći, potpuno neosnovane i one su vjerovatno rezultat nedovoljne informiranosti onih koji upućuju na takve kritike.“

Za zamjenika predsjedavajućeg Parlamenta BiH Niku Lozančića činjenica je da se država neodgovorno ponaša prema svojim državljanima, posebno kada se nađu u nekim neprilikama van BiH. Na naše pitanje da li je tačna tvrdnja kako nadležne institucije nemaju ingerencije da štite svoje državljane, Lozančić kaže:

„Ja moram da apsolutno mislim kada su u pitanju ovakvi slučajevi da država BiH ima dovoljno ingerencija, koliko i svaka duga država u sličnim slučajevima. Nisam zadovoljan jer niti resorno misnistarstvo čiji je visoko pozicionirani dužnosnik gospodin Vuković, niti Ministarstvo vanjskih poslova, niti cjelokupno Vijeće ministara, pa ni Predsjedništvo BiH nisu adekvatno reagirali jer mislim da je ovim činom načinjena velika šteta ugledu i kredibilitetu BiH, a da nisu ni pokušali doći do relevantnih informacija da li je to opravdano ili ne.“


Nezavisni poslanik Momčilo Novaković navodi da je apsurd da su o cijelom slučaju predstavnici zakonodavne vlasti saznali više iz medija nego od nadležnih ministarstava, te da bi „da je ovo sretna zemlja, ministar sigurnosti svoju sudbinu vezao za sudbinu Vukovića“:

„Osjećaj nadležnog ministra da on nije odgovoran ni za što kad se o tome radi, te da on nema potrebu zaista niti da ponudi svoju ostavku, niti uopšte smatra svojom odgovornošću bilo šta u vezi sa gospodinom Vukovićem.“


O slučaju Vuković u četvrtak je raspravljalo i Vijeće ministara BiH, a zaključke prenosi predsjedavajući Nikola Špirić:

„Donijeli smo zaključak da Ministarstvo bezbjednosti i Ministarstvo pravde naprave jednu opširnu informaciju koja će biti predmet razmatranja Vijeća ministara, jesmo li mogli bolje, korektnije, poštujući naravno osnovni postulat prava da niko nije kriv dok ne bude optužen, dok ne bude dokazano, da li su sve adrese reagovale na način na koji su trebale i mogle da reaguju. Kad dobijemo tu informaciju onda ćemo imati i stavove Vijeća ministara.“


Osim Vijeća ministara, i Parlament BiH zadužio je ministarstva sigurnosti, pravde i vanjskih poslova da što hitnije kontaktiraju Vukovića i nadležne institucije u Hrvatskoj, te nakon toga dostave kompletnu informaciju o svim aspektima ovog slučaja.

Na pitanje hoće li o tome biti raspravljano na sjednici 4. februara, predsjedavajući Zastupničkog doma Beriz Belkić kaže:

„Imamo mi važnijih stvari za 4. februar, vjerujte, imamo na desetine zakona.“

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG