Dostupni linkovi

Suđenje Šešelju i za nepoštovanje suda


Vojislav Šešelj u sudnici Haškog tribunala
Vojislav Šešelj u sudnici Haškog tribunala

Haški tribunal uskoro će objaviti datum početka suđenja Vojislavu Šešelju po novoj optužnici za nepoštovanje suda, i taj proces trebalo bi da počne u što skorije vreme, izjavila je za naš program Nerma Jelačić, portparol Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Haški tribunal optužio je Vojislava Sešelja, lidera Srpske radikalne stranke, zato što je u jednoj od svojih knjiga objavio zaštićeni dokument i otkrio identitet zaštićenih svedoka u procesu koji se protiv njega vodi po optužnici za ratne zločine. Za nepoštovanje suda zaprećena je kazna do sedam godina zatvora, do 100.000 evra, ili obe.

Nerma Jelačić, portparol Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, rekla je za naš program da će suđenje Šešelju za ratne zločine biti nastavljeno pred dosadašnjim sudskim većem, a da je predmet za nepoštovanje suda odvojen:

"Suđenje za nepoštovanje suda odvijaće se pred Sudskim većem dva. U javnom dokumentu koji je objavio Haški tribunal ne navodi se naslov knjige tako da ne mogu da govorim o detaljima. Ali jasno je da će se naknadno zakazati prvo pojavljivanje optuženog Vojislava Šešelja pred sudom, kada bi trebalo da se izjasni po toj jednoj tački optužnice – za nepoštovanje suda."


Vojislav Šešelj optužen je da je u knjizi namerno objavio informacije na osnovu kojih se može utvrditi identitet trojice svedoka, kojima je prethodno sudsko veće Tribunala odredilo zaštitne mere - pseudonime i skrivanje lika, uz izmenu glasa. Kako navodi sudsko veće, objavljene su profesije, imena članova porodica i drugi podaci o zaštićenim svedocima.

Zoran Krasić
, član Pravnog tima Vojislava Šešelja, rekao je za naš program da nema informaciju o kojoj knjizi se radi, niti o kojim svedocima, ali je ocenio da je podizanje optužnice za nepoštovanje suda pravni skandal:

"To su knjige u kojima je prikazao sve svoje podneske Tribunalu i svoje pravo na odbranu. Prosto me iznenađuje da je neko na taj način mogao da razmišlja, da lice koje je optuženo za ratne zločine može u postupku, tokom pretresa, da bude dodatno optuženo i za nepoštovanje suda. Mislim da se tako nešto do sada nije desilo. Još gora stvar je to što je na ovaj način pretresno veće demonstriralo nešto što smo svi ranije osuđivali. Svi oni koji pale knjige, koji imaju problema sa knjigama, koji ne žele da ih vide, znate kako su završavali."


Vojislav Šešelj nije jedini optuženi koji će odgovarati i za nepoštovanje suda. Takvih primera bilo je i ranije, pa je zabeležen slučaj Milana Simića koji je još devedesetih za nepoštovanje suda optužen zajedno sa svojim advokatom.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, izjavila je za naš radio da je podizanje optužnice za nepoštovanje suda protiv Vojislava Šešelja očekivano, i da ne stoje spekulacije da za to ne postoji pravni osnov:

"Šešelj se skoro svakodnevno ponašao kao čovek koji ne poštuje sud, sem možda u poslednje vreme kada je i sam shvatio ozbiljnost optužnice pa je nekako uozbiljio nastup pred sudom. Skoro čitava godina je protekla u tom miniranju tužilaštva, i poznato je da je Šešelj sve vreme vršio pritisak na svedoke i da je to sudu pravilo ozbiljne smetnje jer su oni bili vrlo važni. Ovaj postupak koji je sada pokrenut je njihov odgovor na sve to jer se nije desilo jedanput, nego više puta."


Vojislavu Šešelju se u Haškom tribunalu sudi za ratne zločine nad nesrbima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, i za progon hrvatskog stanovništva iz dela Vojvodine od 1991-1995. Nerma Jelačić kaže da novo suđenje za nepoštovanje suda ni u kom slučaju neće ometati ovaj proces:

"Ta sudska veća imaju diskreciju da odluče kada će imati saslušanja u bilo kom od ta dva predmeta, i na koji način to može uticati na raspored ovog drugog predmeta."


Na suđenju za ratne zločine Vojislav Šešelj često je tvrdio da mu se sudi za verbalni delikt, što misle i njegove partijske kolege. Zoran Krasić smatra da Tušilaštvo Haškog tribunala za 15 meseci nije uspelo da dokaze ni jednu tačku optužnice što, kako kaže, dokazuju i stalni zahtevi da se Šešelju oduzme pravo da se sam brani:

"I da se onda u tišini završi posao. Jer oni računaju ako mu se oduzme pravo da se sam brani, Vojislav bi ponovo stupio u štrajk glađu... Onda verovatno računaju da budu malo uporniji u tom istrajavanju, pa računaju da to bude neka izlazna strategija da njega nema, eto."


Sa druge strane, Sonja Biserko procenjuje da suđenje Šešelju ide vrlo dobro, i da ne stoje spekulacije o pravnoj neutemeljenosti:

"To je vrlo ozbiljna optužnica i ne radi se o propagandi. Do sada je sud uspeo da izvede mnoge dokaze koji su vrlo relevantni, tako da me čudi da se povremeno javljaju priče kojima na svaki način želi da se naškodi, dezavuiše i minimizira značaj te optužnice."


Tužilaštvo na suđenju za ratne zločine protiv Vojislava Šešelja izvodi postupke do kraja februara, zatim sledi pauza od šest meseci, nakon čega će reč imati odbrana optuženog.
XS
SM
MD
LG