Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Croatia Airlines izgubila 11 miliona eura


Hrvatska državna aviokompanija, Croatia Airlines (CA) prošle godine je izgubila 11 miliona eura, zbog visokih cijena goriva.

CA je, za ovu godinu, pripremila dva scenarija od kojih optimističniji predviđa rast i stabilizovanje cijene mlaznog goriva na oko 75 USD po barelu, prenosi Poslovni dnevnik.

Državni avioprevoznik je u prošloj godini prevezao rekordnih 1,87 miliona putnika, devet odsto više nego godinu ranije.

Najveći porast, 15 odsto, zabilježen je na međunarodnim letovima kojima je prevezeno 1,21 milion putnika, dok je na domaćim redovnim letovima zabilježeno ukupno 543.000 putnika, 11 odsto više nego 2007. godine.

Na vanrednim letovima prošle godine zabilježeno je 116.3000 putnika, a prosječna popunjenost iznosila je 65,2 odsto, 0,3 odsto više nego 2007. godine.

U Upravi kompanije su oprezni, jer nijesu sigurni da li će pozitivne putničke pokazatelje pratiti i finansijski rezultati, koji će biti poznati najkasnije 31. marta.

U CA očekuju će se poslovanje u ovoj godini odvijati u uslovima snažne tržišne konkurencije, posebno u međunarodnom redovnom prevozu, a očekuju da će na prometne i finansijske učinke uticati i efekti globalne ekonomske krize.
XS
SM
MD
LG