Dostupni linkovi

Skupština pred stvaranjem uslova za vanredne izbore


Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore

U Podgorici je započeta sjednica Skupštine na kojoj treba da bude skraćen mandat Parlamentu čime se stvaraju uslovi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. U toku su i razgovori političkih partija o osnivanju novih predizbornih koalicija.

Opozicione stranke se i dalje protive da se izbori održe po zakonu koji nije usaglašen sa Ustavom, a vladajuća koalicija to ocjenjuje strahom opozicije od rezultata izbora.

Raspravljajući o dnevnom redu parlamenta na kojem se nalaze, između ostalog, izmjene i dopune Ustavnog zakona i Prijedlog Vlade o skraćenju mandata Parlamentu, poslanici opozicije su ponovili da se taj vladin prijedlog ne smije naći na vanrednoj sjednici jer je nankadno predložen u odnosu na prvobitno predložen dnevni red. Srđa Brajović iz Pokreta za promjene ocijenio je da se radi o uvodu u vanredno stanje u državi:

"Smatram da se radi o kulminaciji krize parlamentarne demokratije u Crnoj Gori. Smatramo da ova vanredna Skupština predstavlja uvod u vanredno stanje, da se već mjesecima Skupština Crne Gore nalazi pod namjerno, svjesno kreiranim političkim opsadnim stanjem od strane Vlade, osjećam da je izvršen svojevrsni zakonodavni puč prošle godine, da ovo što sada slijedi sa ovako predloženim dnevnim redom vanredne sjednice predstavlja svojevrsni ustavni puč."

Iz vladajuće koalicije je saopšteno da su sve odluke, kako Vlade, tako i većine u Skupštini, legitimne i da su u skladu sa poslovnikom, zakonom i Ustavom. Šef Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković je optužio opoziciju da iz straha od epiloga izbora pokušavaju da nađu proceduralne razloge za odlaganje raspisivanja vanrednih izbora:

"Politički, neko se žali na stanje u svojoj stranci i strah ga je od izbora i od izvjesnog poraza na tim izborima. Neko iz politikantskih razloga, tražeći navodne rupe u proceduri zakazivanja ove sjednice, pokušava da prikrije takođe vlastiti strah od onoga što neminovno slijedi 29. marta ove godine."

Istovremeno, političke partije razgovaraju o formiranju predizbornih koalicija. Vladajuća Demokratska partija socijalista je postigla dogovor sa Hrvatskom građanskom inicijativom, a u igri su i Socijaldemokratska partija, Bošnjačka stranka i Demokratska unija Albanaca. Na opozicionoj strani takođe bi, prema riječima lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića, trebalo da započnu razgovori. On je Radiju Antena M rekao da su započeli preliminarni razgovori:

"Mi smo se tek praktično danas skupili da o tome malo porazgovaramo. Ja i sada idem na neke konsultacije koje neprekidno traju, tako da ne znam kakav će stav biti svih stranaka."


Konkretna parlamentarna debata o Izbornom zakonu i odluka o skrećenju mandata Skupštini biće otvorena u naredna dva dana. Ovaj proces dio opozicije očekuje u ambijentu unutarstranačkih problema. Probleme u doskorašnjoj koaliciji Srpska lista i preimenovanje Srpske narodne stranke u Nova srpska demokratija oštro je kritikovao visoki funkcioner Srpske narodne stranke Novak Radulović. On je na ovoj sjedinici iznio niz oputužbi na račun dojučerašnjih kolega koji su ušli u proces osnivanja nove partije:

"To je presedan nečuven i neponovljiv do sada i istoriji politčkih organizacija. Niko nikada nije gasio svoju stranku kada je ona najjača. Uvaženi članovi i simpatizeri Srpske narodne stranke, ja sam predložio da Glavni odbor odbije prijedlog Andrije Mandića o gašenju Srpske narodne stranke i njene transformacije u neku novu demokratiju. Ja sam predložio da glavni odbor zakaže vanrednu izbornu skupštinu Srpske narodne stranke, da izabere novo rukovodstvo u kojem neće biti niko od onih koji žele da ugase Srpsku narodnu stranku."

XS
SM
MD
LG