Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dogovor o zapošljavanju stranačkih članova


Kotor

Koalicionim sporazumom vladajuće Demokratske partije socijalista i Hrvatske građanske inicijative u Kotoru na papiru je potvrđeno ono što se već odavno zna, da se radna mjesta u Crnoj Gori mahom dijele po partijskom ključu.

U koalicionom sporazumu kotorske Demokratske partije socijalista i Hrvatske građanske inicijative nema ni riječi o programskim ciljevima tog saveza, ali se zato itekako vodi računa o članovima partije koji još nemaju posao. U sporazumu nije preciziran broj partijaca koji očekuju radnu knjižicu, ali se u članu 6 potpisnici saglašavaju da: "iznađu način za zaposlenje određenog broja nezaposlenih lica koji su članovi stranaka potpisnica sporazuma". Da ironija bude veća potpisnici se obavezuju na poštovanje zakona i propisa koji partijsku pripadnost ne prepoznaju kao uslov za zaposlenje.

Zlatko Vujović
, izvršni direktor Centra za monitoring, za naš radio kaže da su političke partije u ovom slučaju samo formalizovale već poznatu praksu:

"A to je da članovi političkih partija, aktivisti, zaslužni pojedinci u partijama dobijaju određena mjesta u organima državne vlasti, a da pri tome ne prolaze kroz redovne konkurse. Očigledno je na djelu teško zloupotreba od strane političkih partija, konkretno dvije sada vladajuće političke partije i tome se mora stati na kraj, posebno kada se vidi da Zakon o konfliktu interesa ne može da bude usaglašen sa međunarodnim standardima sa jedne strane, a sa druge vidimo da se potpuno javno manifestuje teška zloupotreba službenog položaja i zapošljavanja ljudi po partijskoj pripadnosti i čini mi se da je ovo rijedak slučaj da se takva zloupotreba javno priznaje potpisivanjem sporazuma koji u potpunosti negira postojanje zakonskih propisa koji zabranjuju ovakav vid ponašanja."


Miodrag Živković, lilder Liberalne partije, koja je u koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista i Hrvatskom građanskom inicijativom u Kotoru, kaže da je zaprepašćen:

"Ovakav sporazum koji predviđa članom 6. da se zapošljavaju partijski članovi apsolutno niti je zakonit niti ima uporišta u zdravom razumu. Mi kao koalicioni partner Demokratske partije socijalista u Kotoru sa kojim vršimo vlast apsolutno ćemo insistirati na sprovođenju zakona i da niko nikada ne bude zaposlen koji ne ispunjava uslove za zaposlenje, bez obzira kojoj političkoj stranci pripada. I zbog javnosti želim da dodam da Liberalna partija nema veze sa ovim sporazumom, to je sporazum koji su posebno zaključili DPS i HGI."


U Demokratskoj partiji socijalista, međutim, pokušavaju da se izvade na obazrivost prema manjinama, iako su sporazumom predvidjeli i radna mjesta za svoje aktiviste. Portparol DPS-a Rajko Kovačević:

"Ono što je veoma jasno je to da se koalicionim sporazumom posebno naglašava dosljedna primjena zakona, odluka i svih propisa i u tom kontekstu izražava raspoloženje za primjenu instituta afirmativne akcije prema manjinskim narodima, u ovom slučaju radi se o hrvatskom narodu, tako da ne smatram da je član 6. koalicionog sporazuma ništa više od ovoga i da ga isključivo u tom kontekstu treba i posmatrati."

RSE: Nije mi jasno zato što se u koalicionom sporazumu ne daje prednost funkcionerima HGI-a već se kaže da će se podjednako voditi i o članovima DPS-a i o članovima HGI-a?

Kovačević: Ako sam bio dovoljno jasan, očigledno nijesam, koalicionim sporazumom se naglašava da se moraju dosljedno primijenjivati zakoni, odluke i svi propisi. Samim tim je napravljen okvir u kome se u sistemu jednakih šansi mora ili potrebno je ili poželjno je voditi računa i o pripadnicima manjinskog naroda, u ovom slučaju radi se o pripadnicima Hrvatske građanske inicijative, odnosno Hrvatima.
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG