Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prva predsednička odluka - o Gvantanamu


Barak Obama

Samo nekoliko sati nakon što je položio zakletvu američki predsednik Barack Obama zatražio je od vojnih tužilaca u vojnoj bazi u Gvantanamu odlaganje svih sudskih procedura u naredna tri meseca, u iščekivanju ocene kontroverzne pravne procedure protiv optuženih za terorizam, zatvorenih u američkoj vojnoj bazi na Kubi.

Sprovodeći ovo kao jednu od svojih prvih odluka nakon preuzimanja administracije, Obama je pokazao da je bio ozbiljan u svojoj kampanji kada je obećao zatvaranje Gvantanama, koji slovi kao mrlja u poštovanju ljudskih prava od strane SAD.

Usred pompe i ceremonije predsedničke inauguracije Baracka Obame u Vašingtonu novi američki lider izneo je u svom govoru filozofsku osnovu svoje odlučnosti da zatvori Gvantanamo. Razmatrajući međunarodni terorizam on je rekao da se Sjedinjene Države suočavaju sa velikim rizikom ali da ne smeju postati nacija koja će zaboraviti svoje stare ideale:

“U cilju naše odbrane mi odbijamo kao pogrešan izbor između naše bezbednosti i naših ideala. Naši osnivači suočeni sa opasnostima koje mi teško da možemo i da zamislimo, doneli su Ustav da obezede vladavinu prava i ljudskih prava, ideale za koje su generacije dale krv. Ovi ideali objašnjavaju svet i mi ih se nećemo odreći za svakodnevne potrebe.”

Zatvor u Gvantanamu uspostavila je bivša administracija nakon 11. septembra 2001. posle terorističkih napada na Njujork i Vašington. Pod šokom od tih napada američka vlada je zatvorila bez suđenja stotine osoba osumnjičenih za terorističke aktivnosti, a bila je dovoljna čak i sumnja da bi se neko pritvorio kao terorista. Aktivisti za ljudska prava već dugo kritkuju vojne komisije koje sude u Gvantanamu ističući da one nisu deo nezavisnog sudskog sistema.

Trenutno je u Gvantanamu 248 ljudi, vode se postupci protiv 21 zatvorenika, uključujući i petoricu koja su osuđena za direktno učestvovanje u napadima 11. septembra i kojima preti smrtna kazna. 50-ak zatvorenika već je izuzeto od optužbi ali se ne mogu vratiti svojim kućama zbog straha od represije i moguće torture.

Obama namerava da zatvori Gvantanamo što je brže moguće, no još uvek je otvoreno pitanje kakva će biti sudbina preostalih zatvorenika. Organizacije za ljudska prava pozdravile su brzi potez nove admnistracije ali još uvek ima zabrinutosti. Sa hitnošću kojom je Obama počeo da deluje on je ukazao na nameru da menja situaciju. Ovo nije vreme za stavljanje po strani neprijatnih odluka, poručio je Obama:

‘Počevši od danas moramo se sabrati, i početi da ponovo radimo na preoblikovanju Amerike,’ poručio je Obama.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG