Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama: Prošlo je vreme odgađanja neprijatnih odluka


Barak Obama, koji je u utorak položio zakletvu kao 44. američki predsednik i prvi afroamerikanac na toj funkciji u istoriji, poručio je da se svet menja i da se i Amerika mora menjati. Obama je jasno rekao da će SAD početi da prepuštaju Irak njegovom narodu i da će uspostaviti mir u Avganistanu.

Novi predsednik Barak Obama izjavio je danas da je za Ameriku došlo vreme da potvrdi plemenitu ideju da su svi ljudi jednaki, slobodni i da svako zaslužuje priliku da ostvari svoj deo sreće.

"Potvrđujući veličinu naše nacije, shvatamo da veličina nikada nije poklonjena. Ona se mora zaslužiti", rekao je Obama na inauguraciji za 44. predsednika SAD u Vašingtonu.

On je podsetio na generacije anonimnih muškaraca i žena koje su naselile Ameriku, vredno radile, borile se za nju u ratovima i u njoj videle nešto više od "zbira individualnih ambicija, veće od svih razlika zasnovanih na rođenju, blagostanju ili političkim stavovima".

Navodeći da je to putovanje koje SAD i danas nastavljaju, Obama je upozorio da je "vreme tapkanja u mestu, vreme čuvanja uskih interesa i odgađanja neprijatnih odluka sigurno prošlo".

"Gde god se okrenuli, ima posla. Stanje ekonomije poziva na akciju, hrabru i brzu, i mi ćemo delati, ne samo da bismo stvorili nova radna mesta, već i položili nove osnove za rast", rekao je Obama.

On je rekao da će se graditi putevi i mostovi, električna mreža, nauka zauzeti mesto koje zaslužuje, a tehnološka čuda upotrebiti za unapređenje zdravstvene zaštite.

"Upregnućemo sunce i vetrove i tlo kako bi pokretali naše automobile i naše fabrike. Transformisaćemo naše škole i univerzitete kako bi izašli u susret zahtevima novog doba. Sve to možemo da učinimo. I to ćemo i učiniti", rekao je Obama.

Napominjući da se ne postavlja pitanje da li je tržište nešto dobro ili loše, Obama je rekao da je sadašnja ekonomska kriza pokazala da "bez budnog oka, tržište može da izmakne kontroli i da nijedna država ne može više da napreduje ako favorizuje samo bogate".

Govoreći o bezbednosti i odbrani SAD, Obama je kao pogrešnu odbacio nužnost izbora između bezbednosti i ideala i podsetio da su upravo tvorci SAD, suočeni sa velikim opasnostima, napisali deklaraciju kojom se jamče vladavina prava i ljudska prava.

On je "svim narodima i vladama...od velikih prestonica do najmanjeg sela" poručio da je "Amerika prijatelj svih država i svakog muškarca, žene i deteta koji žele mirnu i dostojanstvenu budućnost" i da su SAD "ponovo spremne da predvode".

"To je smisao naše slobode i naše vere - zbog čega se muškarci, žene i deca svih rasa i veroispovesti mogu pridružiti proslavi na ovom veličanstvenom mestu i zašto čovek, čijeg oca pre 60 godina možda ne bi uslužili u lokalnom restoranu, može da stoji pred vama i položi najsvečaniju zakletvu", rekao je Obama.

Prema njegovim rečima, snaga ne može sama da zaštiti SAD, već ta snaga Amerike proističe iz njene mudre primene i iz pravednosti američkih ciljeva, iz pružanja primera i iz vrednosti kao što su poniznost i uzdržanost.

"Vođeni ponovo tim principima, možemo da se uhvatimo u koštac sa novim pretnjama koje zahtevaju još veće napore - još veću saradnju i razumevanje među narodima", rekao je Obama.

On je rekao da će SAD početi "odgovorno da prepuštaju Irak njegovom narodu i iskovati teško zaslužen mir u Avganistanu".

"Sa starim prijateljima i bivšim neprijateljima radićemo neumorno da smanjimo nuklearnu pretnju i da vratimo unazad obim zagrevanja planete", obećao je novi američki predsednik.

"Što se tiče muslimanskog sveta, želimo novi put napred, zasnovan na zajedničkim interesima i uzajamnom poštovanju. Onim liderima širom sveta koji žele da seju konflikte, ili da za slabosti svojih društava krive zapad, znajte da će vam narod suditi po onom što možete da izgradite, a ne onom što uništite", rekao je Obama.

Obama je obećao da će SAD pomoći siromašnim narodima, a narodima koji uživaju blagostanje kao i SAD poručio je:

"Više ne možemo sebi da priuštimo indiferentnost prema patnjama izvan naših granica, niti možemo da trošimo svetske resurse bez obzira na posledice".

"Svet se promenio i mi moramo da se menjamo sa njim", rekao je novi američki predsednik.

Pogledajte video sa inauguracije

Obama Inauguration
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00


XS
SM
MD
LG