Dostupni linkovi

Evropska komisija pozvala Obamu da ojača veze sa Evropom


Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso

Evropska unija pozvala je danas novog američkog predsednika Baraka Obamu da ojača veze sa Evropom kako bi se zajednički suočili sa svetskim problemima.

"U trenutku kada predsednik Obama započinje istorijski mandat, pozivam Evropu i SAD da još više ojačaju transatlantske veze i udruže svoje napore kako bi se suočili sa velikim izazovima našeg doba", navodi se u saopštenju predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza.

"SAD i Evropska unija bi trebalo da priznaju da su međusobno zavisni i da je stoga potrebno da iskažu (međusobnu) otvorenost usko sarađujući na zajedničkim rešenjima za svetske izazove", kazao je Barozo.

"Zajedničko delovanje predstavlja jedno od najboljih načina da se odgovori na potrebe i nade naroda s obe strane Atlantika", navodi se u saopštenju češkog predsedništva EU, uz podsećanje da je izbor Baraka Obame "izazvao neverovatno interesovanje i optimizam kako u SAD tako i u Evropi".

"Stoga, Evropska unija se raduje što će usko sarađivati sa novom američkom administracijom kako bi unapredila transatlantsko partnerstvo i njegovu permanentnu adaptaciju za značajne izazove što postavlja svet koji se stalno menja", dodaje se u saopštenju.

Među tim izazovima su finansijska i ekonomska kriza, ugroženost mira i bezbednosti, uključujući Bliski istok, zatim problemi zemalja u razvoju, kao i veliki problem "naše generacije a to je zaustavljanje klimatskih promena".
XS
SM
MD
LG