Dostupni linkovi

Spor oko izbora prvog čovjeka za evropske integracije


Osman Topčagić
Osman Topčagić

Vijeće ministara BiH je prije nekoliko dana razriješilo dužnosti direktora Direkcije za evropske integracije Osmana Topčagića zbog odlaska na dužnost ambasadora BiH pri Evropskoj uniji u Briselu. Iako je Topčagić na novu dužnost imenovan prije nekoliko mjeseci, njegov nasljednik još uvijek nije izabran. Odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Šprića da preuzme i funkciju „prvog čovjeka za evropske integracije“ izazvala je brojne reakcije prije svega čelnika Stranke demokratske akcije, koji su najavili da će zbog toga blokirati rad Vijeća ministara.

Bosna i Hercegovina nema direktora Direkcije za evropske integracije iako se prije šest mjeseci znalo da Osman Topčagić, koji je do sada bio na toj funkciji, preuzima mjesto ambasadora BiH pri Evropskoj uniji u Briselu. Politička prepucavanja oko ove važne funkcije zaoštrila su se nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić sam sebe proglasio vršiocem dužnosti direktora Direkcije.

Prva je reagovala Stranka demokratske akcije. Ministri iz te stranke neće prisustvovati sjednicama Vijeća ministara BiH sve dok ne bude riješen ovaj problem, a pokrenuće inicijativu i da državni Parlament o tome raspravlja. Poslanik Halid Genjac:

„Budući da to nije veliki problem, a budući da je predsjedavajući Vijeća ministara svjesno načinio veliki problem i dalje od toga pravi daljnu blamažu BiH, ja mislim da iza ovog stoji neka druga namjera predsjedavajućeg Vijeća ministara i mislim da je krajnje vrijeme da se na Parlamentu povede rasprava o tome šta predsjedavajući Vijeća ministara priča o evropskim integarcijama, a šta konkretno radi i šta njegovi potezi izazivaju.“

Direktor Nezavisnog biroa za humanitarna pitanja Žarko Papić:

„Ja se bojim da je ova trakavica oko izbora novog direktora Direkcije za evropske integracije na neki način refleksija, po mojoj procjeni, opadanja interesa za evropske integracije u nečemu što je institucionalna struktura BiH ili političke elite. Jako puno vremena je prošlo od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a nijedan se bitni potez u tom pravcu nije do sada povukao. Dakle, jako se bojim da ta hiperpolitizacija oko izbora direktora izražava i nešto ozbiljniji proces opadanja interesa za evropskim integracijama.“


Bivši direktor Direkcije za evropske integracije, danas ambasador u Briselu, Osman Topčagić kaže da Evropska komisija već očekuje odgovarajućeg sagovornika iz BiH za sva pitanja vezana za proces evropskih integracija:

„Po svojoj funkciji i opisu poslova to je upravo pozicija direktora Direkcije za evropske integracije i mislim da je veoma važno da se u skladu sa zakonom procedura imenovanja što prije i započne, a onda i završi.“


Neimenovanje direktora Direkcije za evropske integracije nije dobra poruka koju šalje BiH, smatra poslanik Lazar Prodanović. Politička prepucavanja o tome iz koje stranke ili koje nacije treba da bude direktor ove važne institucije nisu pozitivna, kaže Prodanović i dodaje da je predsjedavajući Špririć uradio jedino što je u ovom trenutku bilo moguće:

Očito da nije bilo političke spremnosti u kontekstu predloga za imenovanje čak i vršioca dužnosti. On je to preuzeo. Ja vjerujem da je to samo kratkoročno rješenje i da će se naći politički dogovor kako bi se imenovao ne samo vršilac dužnosti već direktor Direkcije.“

Majda Behram - Stojanov iz Centra civilnih inicijativa BiH kaže da je u najmanju ruku neozbiljno što mjesto direktora Direkcije za evropske integracije stoji upražnjeno:

„Političke igre u ovom trenutku nisu nimalo dobrodošle. I ponovo, nažalost, imamo demonstraciju nedostatka volje da BiH krene naprijed, da se BiH povede naprijed. Stalno slušamo priče o potrebi ubrzanja puta BiH u euroatlantske integracije, a evo šta nam se dešava. Ni ovu poziciju čelne osobe Direkcije za evropske integracije ne možemo bez problema da riješimo.“

To što BiH nema prvog čovjeka za evropske integracije može se odraziti na njen ukupan put u evropsku porodicu naroda, kaže Osman Topčagić:

„Ja bih želio zaista da se to ne desi jer mi treba sada da razmišljamo i pripremamo se za podnošenje aplikacije koja nas vodi prema dobivanju kandidatskog statusa, a to onda znači da moramo imati funkcionalne institucije i posebno instituciju kojoj je osnovni posao koordinacija svih aktivnosti vezanih za proces evropskih integracija."

XS
SM
MD
LG