Dostupni linkovi

Barack Obama položio zakletvu


U Washingtonu je u utorak zakletvu položio 44. američki predsjednik, prvi afroamerikanac na čelu SAD-a u istoriji. Obama je u inauguracijskom govoru upozorio da su pred Amerikom ozbiljni izazovi.

Obama je zakletvu položio na stepenicima Kapitola, tačno u podne po lokalnom vremenu, nad Biblijom nad kojom se 1861. zakleo njegov slavni prethodnik Abraham Linkoln.

"Svečano se zaklinjem da ću vjerno vršiti dužnost predsjednika SAD i da ću najbolje što mogu čuvati, štititi i braniti Ustav SAD", ponovio je Obama tekst zakletve za predsjednikom Vrhovnog suda Džonom Robertsom.

Prije njega zakletvu je položio potpredsjednik SAD Džozef Bajden.

Procenjuje se da je ceremoniju na video ekranima na ulicama i u parkovima Vašingtona pratilo oko dva miliona ljudi, uz do sada nezapamćene mjere obezbjeđenja.

Obama se poslije zakletve obratio građanima SAD.

"Počećemo da odgovorno prepuštamo Irak njegovom narodu i da učvršćujemo mir u Avganistanu. Uz pomoć starih prijatelja i bivših protivnika neumorno ćemo raditi na smanjivanju nuklearne prijetnje i zaustavljanju globalnog zagrijavanja", rekao je Obama.




On je kazao da se SAD neće izvinjavati zbog svog načina života, niti će odustati od njegove odbrane.

"A onima koji svoje ciljeve žele da postignu terorom i ubijanjem nevinih poručujemo da će biti poraženi", naveo je Obama.

"Mi smo nacija sazdana od svih vjera, jezika i kultura i zato što smo iskusili užas građanskog rata i segregacije iz tog mračnog poglavlja izašli smo jači", kazao je novi američki predsjednik.

Zato, kako je dodao, vjerujemo da sve stare mržnje moraju jednom nestati.

"Naš svijet je sve manji, potrebna nam je ljudskost i zato Amerika mora igrati svoju ulogu u uspostavljanju nove ere mira", rekao je Obama u govoru.

Svijet sa nadom očekuje da će dolazak novog lidera na čelo Bijele kuće pomoći u prevazilaženju aktuelne svjetske ekonomske krize i da će doprinijeti smirivanju brojnih kriznih žarišta širom planete, prenose agencije.

Svečano ustoličenje novog američkog lidera višednevna je svečanost koja podrazumijeva paradu, koncerte i brojne balove.
Prema predviđanjima analitičara, inauguracija Obame biće najskuplja u istoriji, uprkos ekonomskim teškoćama sa kojima je Amerika suočena, a ukupni troškovi za te svrhe procjenjuju se na 160 miliona dolara.
Pogledajte video o istorijskom izboru Baracka Obame za predsjednika SAD.

Obama Wins U.S. Presidency
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00



Biografija Baracka Obame

Novi američki predsjednik Barak Obama, koji je danas stupio na dužnost, rođen je 4. avgusta 1961. godine na Havajima, sin je Kenijca i bijele Amerikanke. Prvi crni predsjednik u istoriji SAD, jedan od najmlađih šefova Bijele kuće i, od utemeljenja države, njen 44. glavni stanar, završio je političke nauke na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i doktorske studije prava na Harvardu. Karijeru je počeo u Čikagu, radeći za organizacije koje su pomagale siromašnom crnačkom stanovništvu i zalagale se za zaštitu ljudskih prava. Od 1992. do 1995. bio je advokat i predavač ustavnog prava na Univerzitetu u Čikagu. Član Senata države Ilinois postao je 1996. godine, a 2004. izabran je u Senat SAD. Poslije terorističkih napada na SAD 11. septembra 2000, Obama se angažovao u kampanji protiv rata u Iraku. Široj javnosti postao je poznat poslije govora na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Bostonu 2004. godine, kada je ukazao na potrebu prevazilaženja podjela u demokratskom bloku. Magazin "Tajm" ga je 2005. godine uvrstio među 100 najuticajnijih ljudi na svijetu. U februaru 2007. godine objavio je da će učestvovati na izborima za predsjednika SAD i pobijedio je na 56. predsjedničkim izborima, održanim 4. novembra prošle godine. Obama komponuje, piše pjesme i knjige. Njegova supruga Mišel Robinson je advokat. Imaju kćerke Maliju i Sašu.
XS
SM
MD
LG