Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Petrač ipak dao iskaz protiv Zagorca


Hrvoje Petrač

Svjedočenjem Hrvoja Petrača nastavljeno je suđenje umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu kojeg se tereti da je 2000. godine iz sefa Ministarstva obrane uzeo dragulje vrijedne 17 milijuna tadašnjih maraka.

Suđenje umirovljenom hrvatskom generalu Vladimiru Zagorcu konačno se pomaklo s mrtve točke - nakon mjesec dana razmišljanja i plaćene kazne zbog odbijanja da da iskaz, Hrvoje Petrač ponovio je danas na sudu kako mu je Zagorec nudio da proda safire, smaragde i rubine vrijedne 17 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Sam Zagorec i njegov odvjetnik, Zvonimir Hodak, kazali su odmah kako je Petračev iskaz lažan, montiran i iskonstruiran.


Vladimir Zagorec bio je u drugoj polovici devedesetih pomoćnik ministra obrane za nabavu, a tereti ga se da je, nakon što je HDZ na izborima 3. siječnja 2000. godine izgubio vlast, na odlasku sa funkcije iz sefa Ministarstva obrane odnio te dragulje i prisvojio ih.


Poduzetnik Hrvoje Petrač je prvi puta sa ovom optužbom na račun Zagorca izišao kada mu se sudilo za organiziranje otmice Zagorčevog maloljetnog sina, kako bi na taj način pokušao dokazati da nije imao motiv za organiziranje otmice jer je imao mnogo boljih prilika da od Zagorca uzme novac nego što bi to bila otmica njegovog sina, a slučaj sa draguljima je zasigurno jedna od njih.


Zagorec i njegov odvjetnik, Zvonimir Hodak, tvrde da je Petrač optužio Zagorca za krađu dragulja kako bi dao argumente predsjedniku Mesiću u njegovoj kampanji protiv ratnog profiterstva u prvoj polovici devedesetih, a zauzvrat bi dobio oslobađajuću presudu za otmicu. Petrač je danas takve napade odbio riječima da hrvatsko pravosuđe nije dućan u kojem netko daje, a netko uzima, a da je on uostalom bez dokaza osuđen na šest godina zatvora.


Hodak je najavio da će njegov sljedeći korak biti pojašnjavanje uvjeta nabave oružja u uvjetima embarga, gdje Zagorec nije mogao biti solo igrač:


"Vidjet će se da postoji dokumentacija, koju je potpisao ministar obrane vlastoručno, iz koje se vidi koliko se kome mora isplatiti."


Suđenje se nastavlja sutra, iskazom njemačkog trgovca oružjem koji je inkriminirane dragulje navodno ostavio kao zalog kod prodaje Hrvatskoj raketnog sustava S-300.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG