Dostupni linkovi

Vuković u pritvoru


Vjekoslav Vuković
Vjekoslav Vuković

Hapšenje Vjekoslava Vukovića, pomoćnika ministra bezbjednosti BiH i šefa odjela za borbu protiv kriminala i terorizma u tom ministarstvu, u petak poslijepodne u Rijeci - Republika Hrvatska, izazvalo je veliko iznenađenje u BiH. Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić je naglasio kako ovo hapšenje nije dobro ni za Vukovića ni za BiH, te ocijenio da su propusti učinjeni kada je Vuković postavljen na ovako važnu poziciju, “što je odgovornost Kancelarije visokog predstavnika”

Općinski sud u Rijeci odredio je jednomjesečni pritvor Vjekoslavu Vukoviću, pomoćniku ministra bezbjednosti BiH. Vuković, koji je šef odjela za borbu protiv kriminala i terorizma Ministarstva bezbjednosti BiH, osumnjičen je za nabavku i izradu oružja i sredstava za počinjene krivičnog djela, kaže portparol Općinskog suda u Rijeci Sandra Juranović:

„Okrivljeni se tereti da je drugome omogućio da dođe do oružja, eksplozivnih tvari i sredstava potrebnih za njihovu izradu, a znao je da su namijenjeni počinjenju kaznenog djela. Protiv okrivljenog je Općinsko državno odvjetništvo predložilo da se odredi pritvor jer da postoji opasnost od bijega okrivljenika, dakle da postane nedostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske. Odlučeno je da se protiv okrivljenika odredi pritvor na temelju te zakonske osnove, i po tom rješenju pritvor može trajati mjesec dana, nakon čega se ponovno preispituje da li postoje razlozi za pritvor.“

Vuković je uhapšen pod sumnjom da je učestvovao u pripremi dvostrukog atentata u Rijeci koji je policija spriječila. Zbog ovog krivičnog djela u oktobru prošle godine u Rijeci su uhapšeni Ivan Filipović,Vukovićev rođak, i Robert Dragina, vlasnici privatne agencije za obezbjedjenje koji su planirali atent na konkurente.

Vukovićev šef, ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović tvrdi da ništa nije znao o ovom hapšenju, te ocjenjuje da je ovo neugodna situacija koja dovodi u pitanje rad sistema vlasti u BiH. Ministar kaže da će istraga pokazati da li je Vuković odgovoran za krivično djelo, ali da je svakako počinio niz prekršaja službene dužnosti:

„Moj pomoćnik, šef sektora za borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma gospodin Vuković, koji je po svom statusu državni službenik, je počinio niz prekršaja službene dužnosti. On se u petak nije pojavio na poslu, nije se javio pretpostavljenima, uzeo je službeno vozilo, otišao je, dakle, u Rijeku navodno da odjavi prebivalište s obzirom da ima dvojno državljanstvo i tada ga je privela hrvatska policija. Ostalo manje-više znate. Vidjećemo. Može se reći - vrlo, vrlo neugodna situacija jer na neki način dovodi u pitanje rad sistema državne vlasti u BiH.“

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić naglasio je da hapšenje nije dobro ni za Vukovića ni za BiH, te ocijenio da su propusti učinjeni kada je Vuković postavljen na ovako važnu poziciju, što je odgovornost Kancelarije visokog predstavnika. Ovo je odmah demantovano. Portparol Kancelarije viskog predstavnika u Sarajevu Eldar Subašić:

„Od 2006. godine postoji sistem provjere kandidata za ministarske pozicije u Vijeću ministara. Kad je riječ o drugim visokim dužnosnicima, Agencija za državnu službu ima svoja pravila za odabir i provjeru tih kandidata. OHR nema bilo kakvu ulogu u ovim procesima provjere.“

Visoki funkcioner HDZ-a i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Ivo Miro Jović ističe da Vukovićevo hapšenje ima političku pozadinu jer je kao predsjednik Komisije za reviziju učestvovao u oduzimanju državljanstava za oko 700 osoba, uglavnom mudžahedina koji su u BiH stigli tokom rata:

„Gospodin je uradio posao što institucije nisu htjele uraditi – i, dapače, toliki broj njih je skrivao te podatke. Sigurno da u ovome slučaju politika radi posao, a ne nikako pravosuđe, slučaju u kojem je čovjek radio savjesno svoj posao, a onda je zasmetao onima koji su u stvarnom sukobu sa zakonom - i onda je to najlakše slomiti na jednom mladome čovjeku.“


U medijima su se pojavile špekulacije da je Vjekoslav Vuković žrtva političkih moćnika kojima nije odgovarao njegov angažman predsjednika Komisije za reviziju državljanstava naturalizovanih građana u BiH. Isti izvori navode da je Vuković otkrio povezanost terorističkih organizacija sa bh. i hrvatskim vlastima preko kojih su regrutovani mudžahedini za rat u BiH.

Bez obzira hoće li se ovi navodi potvrditi ili će se utvrditi Vukovićeva umiješanost u kriminal i terorističke aktivnosti protiv kojih se trebao boriti, ova afera stvara lošu sliku o BiH na međunarodnoj sceni, kaže Miloš Šolaja iz Centra za međunarodne odnose u Banjoj Luci:

„Ono što je karakteristično jeste da postoji tendencija sprege organizovanih kriminala i vlasti. Nije to specijalitet BiH. To je, prije svega, specijalitet samog regiona, iako u tome BiH i Kosovo prednjače, tako da je to što se desilo s ovim službenikom Ministarstva za bezbjednost BiH samo vrh ledenog brijega. Prije bi trebalo ukazati da se radi o jednoj širokoj pojavi koja je rasprostranjena i koja traži mnogo veće angažovanje da bi se riješila. Ono što se pored toga vidi jesu jedna opšta konfuzija i haos u Savjetu ministara. Vidimo da se ne radi samo o ovome ministarstvu, da je tu mnogo rasprava o svim ministarstvima i da zaista jednom treba i konceptualno i sistemski i organizovano riješiti taj problem."

XS
SM
MD
LG