Dostupni linkovi

Koncert u čast Baraka Obame


Spektakularnim koncertom ispred Linkolnovog memorijalnog centra u Vašingtonu u nedelju veče započele su svečanosti uoči inauguracije 44-og predsednika SAD Baraka Obame u utorak. Na skupu, kome je prisustvovalo nekoliko stotina hiljada ljudi, učestvovao je veliki broj muzičkih, sportskih i filmskih zvezda.


Jedna od najvećih američkih rok zvezda Brus Springstin (Bruce Springsteen) i gospel hor otvorili su spektakularan koncert u Vašingtonu u čast imenovanja Baraka Obame, prvog predsednika SAD afroamerčkog porekla.

Oko pola miliona ljudi oduševljeno je pevalo i igralo uz muziku američkih pop i rok zvezda ispred Linkoln centra, a atmosfera je dostigla kulminaciju kada su se na bini pojavili novoizabrani predsednik Barak Obama, njegova supruga Mišel i ćerke Saša i Malija.

U njihovoj pratnji bili su budući potpredsednik SAD Džo Bajden i njegova porodica.

Barak Obama je pre koncerta položio venac na vojno groblje.

Iako nije bilo formalnosti kao što je crveni tepih, čitav događaj podsećao je na svečanost pri dodeli nagrade Oskar u Holivudu.

Atmosferu su uveličali nastupi Stivija Vondera, Meri Džej Blajdž, Šeril Krou, najboljeg golf igrač svih vremena Tajgera Vudsa, glumaca Denzela Vošington, Toma Henksa i Lore Lini. Okupljeni su zajedno sa soul pevačicom Bijonse pevali "America the Beautiful".

Budući američki predsednik bio je oprezan u svom govoru, napominjući da će za savladavanje svih teškoća koji očekuju
naciju biti potrebno više godina.

"Sa pripremama da preuzmem predsedničku poziciju, vi ste glasovi koje ću poneti sa sobom svaki dan kada budem ulazio u Ovalni ofis – glasovi žena i muškaraca koji imaju različite storije ali zajedničku nadu: koji traže samo ono što nam je kao Amerikancima obećano, da možemo učinimo naše živote onakvim kakvim želimo i vidimo našu decu kako se uspinju više nego što smo mi to učinili. Uprkos velikim zadacima koji nas čekaju, ovde sam danas pun nade, kao i uvek, da će SAD izdržati i da će nadvladati, da će san naših osnivača živeti i u našem vremenu", rekao je Obama okupljenima.

On će zvanično preuzeti dužnost u utorak 20. januara. Očekuje se da će inauguracionoj ceremoniji u Vašingtonu prisustvovati između milion i dva miliona ljudi.


Lincoln Memorial Concert
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

XS
SM
MD
LG