Dostupni linkovi

Uhapšen pomoćnik ministra sigurnosti BiH


Vjekoslav Vuković

Vjekoslav Vuković (35), pomoćnik ministra i načelnik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma u Ministarstvu sigurnosti BiH, uhapšen je u Rijeci, u petak (16.01.). O tome je ministra sigurnosti BiH, Tarika Sadovića, obavijestio u telefonskom razgovoru, ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske,Tomislav Karamarko.

Vjekoslav Vuković je, prema saopštenju Ministarstva sigurnosti BiH, uhapšen "zbog osnovane sumnje za posredovanje u izvršenju kaznenog djela" i ovo ministarstvo očekuje pismeni izvještaj o ovom slučaju, dodaje se iz ureda ministra Sadovića. Istodobno je MUP Republike Hrvatske objavio kako je Policijska uprava primorsko-goranska u petak informisala o nastavku kriminalističke obrade vezane za sprječavanje počinjenja planiranih teških kaznenih djela ubojstava na području Rijeke.

“U sklopu kriminalističke obrade, u ranim poslijepodnevnim satima u petak je u Rijeci je uhićen 35-godišnjak dvojnoga državljanstva (RH i BiH), s prijavljenim prebivalištem na području Rijeke, zbog osnovane sumnje da je posredovao u pripremi izvršenja kaznenog djela", navodi se u saopštenju, u kojem se nije otkrio identitet uhapšenog. .

Hrvatski mediji navode da je visoki funkcioner Ministarstva sigurnosti BiH uhapšen zbog sumnji da je posredovao u naručenom ubistvu u Rijeci koje je hrvatska policija spriječila prije nekoliko mjeseci. Takođe se špekuliše, da je Vuković je bio "bosanska veza" u planiranju tog dvostrukog ubistva automobilom bombom u Rijeci.

Prema optužnici, koja je podignuta protiv Ivana Filipovića i Roberta Dragine, meta napada trebalo je da budu Adam G. i Davor M. Inače, riječ je o sporu u vezi sa primatom u osiguravanju noćnih klubova u Rijeci.

Po toj optužnici riječkog tužilaštva, Robert Dragina napravio je eksplozivnu napravu u BiH i dao je jednom Riječaninu koji je trebalo da je postavi pod automobil, ali je umjesto toga odlučio da sarađuje s policijom.

U BiH je s velikim iznenađenjem primljena ova vijest, tim prije što je, kako se saznaje, Vuković uhapšen u vozilu Granične policije BiH. Upotreba službenog vozila mu je omogućila da bez velikih provjera često putuje na relaciji BiH – Hrvatska, odnosno Sarajevo – Rijeka, gdje je na Pravnom fakultetu pohađao postdiplomski studij.

Više detalja o hapšenju Vjekoslava Vukovića, biće poznato nakon što u BiH stigne zvanično saopštenje Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske.

Autor: sarajevsko dopisništvo RSE

.
XS
SM
MD
LG