Dostupni linkovi

Vanredna vijest

MMF odobrio stand by aranžman Srbiji


Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je noćas Srbiji stend-baj (stand-by) aranžman od 402,5 miliona evra, saopštila je ta međunarodna finansijska institucija. Aranžman u trajanju od 15 meseci podržaće program Vlade Srbije za održavnje makroekonomske i finasijske stabilnosti i predviđa da Srbija povuče novac ukoliko joj zatreba finasijska podrška, navodi se u saopštenju MMF-a.

Srbiji će odmah na raspolaganju biti 268,4 miliona evra. Kako se navodi u saopštenju, programom je predviđena restriktivna fiskalna politika, da deficit budžeta Srbije u 2009. godini bude manji od 1,75 odsto bruto domaćeg proizvoda, kontrola inflacije i nastavak strukturnih reformi za jačanje privrednog rasta i izvoza.

Mere programa obuhvataju ograničavanje rasta penzija i zarada u javnom sektoru i racionalizaciju potrošnje, što će pomoći da se obezbedi novac za povećanje investicija u infrastrukturu.

Predviđeno je i jačanje okvira ciljane inflacije uz zadržavanje "plivajućeg" kursa domaće valute, navodi MMF, kao i korišćenje akumuliranih razervi finasijskog sektora za bolju spremnost na izazove svetkse krize. Prema makroekonomskom okviru očekuje da će Srbiju pogoditi pad priliva stranog kapitala i domaćih kredita, što će smanjiti domaću tražnju i inflaciju, ali i smanjiti spoljni deficit. Vlada Srbije je planirala da rast BDP-a u 2009. godini bude 3,5 odsto, uz ubrzanje rasta u 2010. godini, dok je planirana inflacija za ovu godinu oko osam odsto.

Zamenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda Muriljo Portugal izjavio je da program vlade predstavlja odgovarajuću reakciju na izazove i da će očuvati makroekonomsku i finanijsku stabilnost kroz sveobuhvatne mera.

"Srbiji je neophodno novo uspostavljanje ekonomske ravnoteže kroz usporavanje kreditne ekspanzije i domaće potražnje zbog prelivanja globalne finasijske krize na srpsko tržište", ocenio je on.

Dosledna primena programa, naveo je Portugal, omogućiće Srbiji da nastavi uravnoteženiji i realno održiv rast. Zamenik direktora MMF-a ocenio je i da je u Srbiji neophodan je nastavak privatizacije i restrukturiranja privrede, ali i smanjivanje troškova poslovanja kako bi se pomoglo širenje privatnog sektora.

"Vlasti u Srbiji su dosledno započele da primenjuju program što daje uvernje da se srpska ekonomija uz podršku međunarodne zajednice uspeti da prevaziće trenutne teškoće",
kazao je Portugal.

Vrednost aranžmana Srbije sa MMF-om je 350,8 miliona specijalnih prava vučenja što je oko 75 odsto kvote Srbije u toj međunarodnoj finansijskoj instituciji. Novi aranžman MMF-a i Srbije dogovoren je polovinom novembra prošle godine, a uslov za njegovo odobravanje je bio da Vlada i Narodna banka Srbije potpišu sporazume kojim će se utvrditi odgovornost za kontrolu cena i stabilnost finansijskog sektora u Srbiji.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG