Dostupni linkovi

Pred početak Svjetskog rukometnog prvenstva


Ivan Kuret na čelu gusjenice
Ivan Kuret na čelu gusjenice

U Hrvatskoj u petak uveče počinje Svjetsko rukometno prvenstvo na kojem sudjeluju 24 reprezentacije, među kojima su, uz hrvatsku, i momčadi Makedonije i Srbije. Prva utakmica između domaćina i Južne Koreje, kao i svečano otvaranje prvenstva, bit će u Splitu, koji se sprema za još jednu sportsku feštu, ne zaboravljajući i njena sporna pitanja.

Dan ili par sati prije otvaranja igara, kao i obično, prethodi zatvaranje radova. Ni Split nije iznimka - na kraju Dubrovačke ulice, koja je proširena posljednjih dana kako bi se njome nesmetano odvijao promet do nove dvorane u Lori, još danas poslijepodne su bili radnici:

"Danas će bit gotovo."

Zašto se kod nas sve radi u zadnji čas?


"To trebate pitati nadležne, nismo mi za to."

Jutros je Split bio okupan kišom, pa se velika gusjenica u čast domaćih rukometaša - koji su na taj način slavili svoje pobjede - nije održala na Rivi, nego u podrumima Dioklecijanove palače. Na čelu gusjenice je bio gradonačelnik, Ivan Kuret:

"Dobra atmosfera. Vidite koliko malo treba mladim ljudima da se dobro zabave i da stvore jedan poseban štimung u gradu."


Mladi ljudi koji su se danas veselili i rukometu i novoj dvorani vrijednoj 300 milijuna kuna, ne znaju ono što znaju stariji - da će dvoranu oni otplaćivati. Prolaznik na Rivi, Ante Zlatar, inače ekonomista, pojašnjava da grad i građani od nove dvorane, građene po principu javno-privatnog partnerstva, neće imati velike koristi:

"Grad ima jedino trošak, a prihode će dobiti neki drugi. Trošak će biti plaćanje 30 godina najamnine ove dvorane. A ko će je napuniti - to je drugo pitanje."

Split na Gripama već ima dvije velike sportske dvorane, ova u Lori je treća:

"Stara dvorana Gripe ima 3.000 mjesta, tu je i ona od 5.000 mjesta, a sada je došla jedna od 12.000 mjesta. I ona najmanja je prazna. Pitanje je ko će napuniti ovu veliku."


Mnogi će reći da će ovo prvenstvo značiti mnogo hrvatskom turizmu. Na Rivi, u kiosku sa svjetskim tiskom, prodavačica Branka Filipić razočarava optimiste te vrste:

"Žao mi je što vam moram reći, ali apsolutno ništa - niti jedan jedini stranac nije ušao u dućan."


No, to su teme koje će doći na red poslije Svjetskog rukometnog prvenstva. Danas je Split u balunu. U podrumima je izgledalo da je sam Dioklecijan izmislio rukomet, ali nije baš tako. Podsjetili smo gradonačelnika Kureta - Je rukometna euforija, ali kako objasniti činjenicu da je Split bio prvak u ragbiju, u nogometu, u košarci, u vaterpolu, ali nikada u rukometu:


"Dobro pitanje a to znači da i to moramo još uraditi i nema nam druge."

A zašto se to još nije dogodilo u najsportskijem gradu na svitu, objasnila nam je jedna učenica iz gusjenice:

"Zato što naši igrači odu ća negdje drugdje."


Među onima koji su rano otišli iz Splita su i kapetan hrvatske reprezentacije Petar Metličić i višestruko proglašavan najbolji igrač na svijetu - Ivano Balić. Zato se i splitsko domaćinstvo jedne grupe na ovom prvenstvu, u kojoj je i Hrvatska, odvija pod egidom - Evo me doma. Naime, ponajbolji svjetski rukometaši tek su prije nekoliko dana zaigrali pred svojim sugrađanima u državnom dresu i još se ne zna tko je najbolji u gradu - Petar Metličić ili Ivano Balić - koji nam kaže:

"Nisam najbolji u Splitu jer je i Pero dobar kao i ja."


U jednom drugom rivalstvu - kad je u pitanju ovo Svjetsko prvenstvo - Hrvatska televizija je izgubila od RTL-a, koji je pobijedio u trci za prava snimanja, pa tako javna televizija neće imati ni jedne sekunde snimke s ovog prvenstva. To je naročito pogodilo Stipu Legendu, velikog prijatelja kamermana i režisera HTV-a, koji obavezno sa sportskih priredbi plasiraju njegov lik TV-gledateljstvu:

"To je meni ža jer me je HTV digla u svit. To je sramota. To je bezobrazno. RTL je u pravu jer naša televizija to nije uzela. Neko treba za to odgovarati. Cilu HTV sa urednikom i direktorom treba smijeniti."

I zaključna ocjena Stipe Legende. Kakvo će biti Svjetsko prvenstvo u rukometu:

"Može biti dobro, može biti loše, ali smatram da će biti dobro."
XS
SM
MD
LG