Dostupni linkovi

Odijelo "Obama" made in Travnik


Odijelo "Obama" šije se u tvornici konfekcije „Borac“
Odijelo "Obama" šije se u tvornici konfekcije „Borac“

Dok se čeka inauguracija 44. američkog predsjednika, hiljadama kilometara daleko, u Travniku, rodnom mjestu nobelovca Ive Andrića, u tvornici konfekcije „Borac“, šiju se odijela "Obama". U Hrvatskoj i BiH "pomama" za odijelima pod nazivom “Obama” već je počela.

Inspirisani čovjekom koji simbolizira nove nade, ideje i promjene, u "Borcu" se nadaju da će, poput Obame, i sami doživjeti priznanje i 17 godina dug put ka izlasku iz krize završiti uspjehom.

„Sve je nastalo u petom - šestom mjesecu kad smo radili na najkvalitetnijem segmentu muških odijela u okviru kolekcije “Maxi trend”. Najkvalitetniji dio je dobio naziv „Obama“.

Ne krijući ponos, Ahmet Čurić, direktor marketinga tvornice konfekcije „Borac“ Travnik, predstavlja odijela inspiririsana energijom novoizabranog američkog predsjednika Baraka Obame:

„On je nasmijan, mlad, spreman da sve svjetske izazove primi na svoja leđa i da ih riješi. Jedan optimizam, jedna spremnost, jedna snaga, koja je zračila iz gospodina kojeg mi tačno nismo ni znali, koji se zvao Barak Obama, donio je optimizam svima nama koji želimo da svijet bude još ljepši i što uređeniji.“

Samir Zahirović, radnik u proizvodnji, ne krije nadu da će karizma novog predsjednika uticati da kriza koja u kompaniji traje već 17 godina, polako postane prošlost:

„Radnici su svjesni šta radimo i ono što je između nas priča, između radnika, jeste da se nadamo nekom, haj'mo reći uspjehu i jednom jakom marketingu i jednostavno, osvajanju američkog tržišta. Za jednu malu zemlju kao što je Bosna, mislim da će doći do velikog uspjeha.“

Zahirović je u „Borcu“ je radio i tokom rata. Kaže kako odijela ipak nisu slučajno nazvana upravo po predsjedniku SAD. Simbolike ima:

Odijelo "Obama" šije se u tvornici konfekcije „Borac“

„Sama podrška SAD u finansiranju pomoći omogućila je pokretanje proizvodnje nakon rata ’92-95. Ja mislim da jednostavno međusobni odnosi između Amerikanaca i Bosanaca - da će to dobiti jedan veliki značaj.“

Iz travničkog „Borca“ upućen je i zahtjev Ambasadi SAD u BiH da im se omogući da Obami, u njihovo, ali i u ime Travnika i cijele BiH, uruče nekoliko odijela. Odgovor još čekaju, kaže Čurić.

Odijelo “Obama” košta 200 eura. Pravi se u četiri boje, užeg kroja, uže kragne, ističe eleganciju i naglašava figuru. Napravljeno je od više materijala i ne gužva se. Ali, kako napraviti odijelo po mjeri predsjednika, ako mu ne uzmete mjeru?

„Konfekcija Borac Travnik postoji već 55 godina. Hiljadu puta su me moji saradnici znali iznenaditi da već na bazi fotografije mogu procijeniti 99,9 posto tačnosti koju veličinu dotični gospodin nosi. Doista, ovdje u „Borcu“ ima i puno znanja i puno iskustva i vjerujte, veličina, dizajn to je najmanji problem za nas.“

Ali Čurić se neće razočarati ako odijelo do Obame i ne stigne:

„Nije mi cilj obući predsjednika, već mi je cilj obući što više Amerikanaca.“

Ako je, Bosancima omiljeni predsjednik SAD, Bil Klinton u Bijeloj kući pio tešanjsku Oazu, nije nemoguće da prvi afroamerički predsjednik, borac za prava manjina, obuče odijelo iz „Borca“.

XS
SM
MD
LG