Dostupni linkovi

Sastanak Putina i Merkel zbog plina


Njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski premijer Vladimir Putin

Večeras se u Berlinu sastaju njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski premijer Vladimir Putin. Glavna tema će biti isporuke plina, ne samo Njemačkoj, nego i drugim evropskim zemljama. U sporu Ukrajine i Rusije trenutno je zapelo, tvrde lideri tih zemalja, na tehničkim problemima.

Tokom jučerašnjih razgovora Vladimira Putina s direktorom italijanske energetske kompanije "Eni SpA", ruski je premijer iznio podatak da je za pokretanje ukrajinskih tranzitnih plinovoda potrebno skoro dvije milijarde kubnih metara plina. Stoga je Putin predložio evropskim partnerima da podijele rizik tranzita i da organizuju konzorcijum koji će kupiti potrebnu količinu pogonskog plina, odmah ga isporučiti Ukrajini i organizovati tranzit. Istom je prilikom Skaroni kazao da će plinske kompanije iz Italije, Austrije i Francuske te Njemačke osigurati pogonski plin za Ukrajinu, kako bi isporuka za Evropu bila hitno nastavljena.

Medjutim, dodao je direktor talijanske kompanije, valja sačekati dok Rusija i Ukrajina ne riješe spor.

Upravo o tom problemu večeras bi u Berlinu trebali razgovarati njemačka kancelarka i ruski premijer. Angela Merkel je u nekoliko navrata požurivala Moskvu i Kijev da razriješe sporove. Moskva tvrdi da Kijev krade ruski plin, zbog čega je ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko predložio da se uspostavi specijalna istražna komisija EU koja će ispitati optužbe. U razgovoru s britanskim premijerom Gordonom Brownom, Juščenko je insistirao na tome da Kijev nije uzimao plin namijenjen za evropsko tržište.

Uz to je dodao kako je Kijev spreman u svako doba ruski plin proslijedi Evropi i prije nego što bude riješen spor s Moskvom oko cijene i tranzitnih troškova.

"Gasprom" je danas saopštio da je od ukrajinske kompanije "Naftogas" po četvrti put dobio odbijenicu za tranzit ruskog plina ka Evropi zbog "nedovoljne količine" i nedostatka "tehničkog" sporazuma za transfer ovog energenta za ovu godinu.

Rusija insistira da su izlazne stanice otvorene i da je pritisak u izvoznim plinovodima dovoljan za nastavak protoka ka Evropi. Situacija u kojoj se može i ne mora vjerovati na riječ, zbog čega je Putin pozvao evropske lidere na sastanak, nazvavši ga Kriznim štabom. Medju pozvanim sutra bi u Moskvu trebala doputovati i ukrajinska premijerka Julia Timošenko, što će biti prvi ukrajinsko-ruski susret od početka plinske krize.

XS
SM
MD
LG