Dostupni linkovi

Hoće li biti elektro-energetskog kolapsa?


Hoće li se Srbija zbog obustave isporuke gasa, čiji rešenje se još ne nazire, suočiti sa elektro-energetskim kolapsom. Najavljeno je da Srbija poseduje rezerve gasa do 20. januara, a zbog smanjene isporuke i velikih hladnoća, elektro-energetski sistem je pod izuzetnim opterećenjem.

Čelni ljudi vodećih preduzeća zaduženih za energetski sektor ponavljaju da država čini sve kako bi se održala energetska stabilnost. U tom smislu, direktor Srbijagas-a Dušan Bajatović kaže da se istovremeno pregovara sa Mađarskom i Nemačkom o dodatnim isporukama gasa i posle 20. januara.

Potrošnja električne energije veća za oko 10 odsto od prosečne januarske potrošnje. Kapaciteti Elektroprivrede Srbije (EPS) su preopterećeni, ali direktor centra EPS-a za odnose sa javnošću Momčilo Cebalović kaže za naš program da ovoj kompaniji ne preti kolaps ili restrikcije struje zbog povećane potrošnje, zbog dogrejavanja stanova:

"Prethodnih dana potrošnja električne energije u Srbiji dostigla je rekordnu granicu od 155.5 miliona kilovat sati. To smo pratili rekordnom proizvodnjom iz naših kapaciteta i u januaru za sada nismo uvezli ni jedan jedini kilovat ast. Pomno pratimo situaciju i ukoliko bude nekih problema u proizvodnim kapacitetima EPS-a posegnućemo za uvozom. Ali, u ovom trenutku proizvodni deo EPS-a radi potpuno stabilno i nema nikakvih problema."

Beograđani, sa kojima smo razgovarali, reklo bi se ravnodušno gledaju na mogućnost da zbog kasne krize, razmišljaju o alternativnim načinima grejanja, ukoliko se kriza nastavi i elektro-energetski sistem bude ugrožen:

"Nama je dobro, odlično nam radi grejanje, imamo stare kaljeve peći na struju."

"Ne razmišljam, biće šta mora da bude, jer ne mogu da utičem na to."

"Ako nestane struje i grejanja, imam centralno grejanje, moraću da odem kod rodbine na selo."

Naš dopisnik Branko Vučković pitao je Kragujevčane strahuju li od redukcije električne energije:

"Plašim se restrikcija zato što nemam alternativu."

"Čim se pomene ta reč setim se onih devedesetih godina kada od 16 do 18 časova nismo imali struje, a samim tim ni grejanje i toplu vodu – zaista se ježim od toga."

Međutim, direktor centa EPS za odnose sa javnošću Momčilo Cebalović kaže da građani nemaju razloga za strahovanje, a da su isključenja struje moguća kao isključiva posledica nekog manjeg lokalnog kvara:

"Elektro-energetskom sistemu Srbije, pre svega EPS-u, ne preti nikakav proizvodni kolaps, a verujem da neće biti ni elektro-energetskog kolapsa ili kolapsa elektro-energetskog sistema sa kojim upravlja javno preduzeće Elektro mreža Srbije. Ako bude nekih problema, zbog eventualne dalje visoke potrošnje, mogući su samo lokalni kvarovi koji se zaustavljaju na najbližim trafo-stanicama gde je potrošnja velika."

Direktor Srbijagas-a Dušan Bajatović najavljuje da će Srbija zbog obustave isporuke gasa postaviti pitanje odgovornosti i Rusima i Ukrajincima, ukoliko budu neprihvatljiva njihova izjašnjenja o tom problemu:

"Od Jugorosgas-a ćemo tražiti da se izjasni. Ukoliko njihovo izjašnjenje ne bude prihvatljivo za nas, naravno da ćemo postaviti pitanje i njihove odgovornosti, ali i svih onih za koje to budemo smatrali, pa to važi i za Gasprom. Ali, kažem vam sada da Gasprom nije odgovoran, odgovorno vam tvrdim, što se našeg tržišta tiče i tog pravca koji dolazi dovde od Ukrajine, odgovornost je na ukrajinskoj strani."

XS
SM
MD
LG