Dostupni linkovi

Sporost u reformi pravosuđa i bezbednosnih službi


Wanda Troszsczynska, autorka izveštaja HRW-a o Srbiji u prethodnoj godini
Wanda Troszsczynska, autorka izveštaja HRW-a o Srbiji u prethodnoj godini

Wanda Troszsczynska (Trošinska), autorka izveštaja Human Rights Watch-a o ljudskim pravima u Srbiji prošle godine, kaže da je ta organizacija evidentirala pozitivne pomake u nekim oblastima srpskog društva, kao što je procesuiranje ratnih zločina u Specijalnom tužilaštvu u Beogradu ili hapšenje Radovana Karadžića. Ukazala je, međutim, i na sporosti u reformi pravosuđa i bezbednosnih službi.

Human Rights Watch ohrabruje vladu u Beogradu da nastavi reformske procese i da dovrši saradnju sa Haškim tribunalom privođenjem pravdi i preostale dvojice optuženika za ratne zločine – Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Generalno gledano, ocenjuje Human Rights Watch, politička reakcija na proglašenje nezavisnosti Kosova bila je umerena, nije došlo do masovnog nasilja, ali je manja grupa ljudi, pretežno mladih huligana i pripadnika nekih ultranacionalističkih grupa, zastrašivala i šikanirala pripadnike albanske nacionalne manjine. Mnogima su razbijani izlozi radnji i podmetani požari. Nije bilo adekvatne reakcije vlasti i pravosuđa:

“U slučajevima koje smo mi dokumentovali”, navodi Wanda Troszczynska, “nije bilo ni jedne jedine ozbiljne optužnice iako je policija otvorila istragu. Počinioci, dakle, nisu identifikovani niti procesuirani. Ostalo nam je nejasno zašto. Od policije smo dobili podatke o 220 počinilaca ovakvih incidenata, a samo su u deset slučajeva podignute veoma blage optužnice.”

Primećeno je, dodaje naša sagovornica, da odgovor vlasti i reakcija pravosuđa nisu bili adekvatni ni na incidente protiv manjina koje su percipirane kao nepopularne – kao što su gej ili romska zajednica:

Primetili smo da i kad se otvore procesi, istraga traje godinama, a onda se ti slučajevi prosto zatvore, a da se ne podignu optužnice...

“Primetili smo da i kad se otvore procesi, istraga traje godinama, a onda se ti slučajevi prosto zatvore, a da se ne podignu optužnice.”

Svesni smo da je u toku reforma pravosuđa i to pozdravljamo, uz nadu da će biti reformisane i policija i službe bezbednosti, naglašava Wanda Troszcynska.

Human Rights Watch izveštava da su borci za ljudska prava i novinari bili pod obnovljenim pritiskom, navodeći primer tužioca Specijalnog suda za ratne zločine Vladimira Vukčevića koji i dalje dobija pretnje smrću posle hapšenja Radovana Karadžića i Stojana Župljanina.

U odeljku o stanju u medijima, ova organizacija je evidentirala pretnje novinarima i redakcijama i markirala slučaj kada su novinar agencije Beta i snimatelj televizije B92 prebijeni za vreme julskih demonstracija u Beogradu.

Ocenjeno je, takođe, i da je učinjen "mali napredak" u nalaženju trajnog rešenja za više od 200.000 raseljenih i 100.000 izbeglica.

Upitana kakva je generalna ocena ljudskih prava u Srbiji u prošloj godini, Wanda Trošinska je odgovorila:

“Mi veoma retko kažemo da je ocena crna ili bela. Bilo je dosta pozitivnih stvari, ali mi ne bismo bili Human Right Watch kad ne bismo ukazivali i na negativne aspekte i predlagali adekvatna rešenja”, kaže za RSE Wanda Trošinska, istraživač ove organizacije.

XS
SM
MD
LG