Dostupni linkovi

Broj nastradalih u pojasu Gaze nepodnošljiv


Ban Ki-moon u Tel Avivu, 15. januar 2009.
Ban Ki-moon u Tel Avivu, 15. januar 2009.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon izjavio je danas u Izraelu da je broj nastradalih u izraelskom bombardovanju pojasa Gaze "nepodnošljiv". Prema podacima palestinskih bolničkih izvora do sada je život izgubilo više od hiljadu ljudi, a grupe za zaštitu ljudskih prava barataju podatkom od 670 civila. UNICEF navodi da je medju njima najmanje 300 djece.

Izraelske kopnene snage prodrle su danas tenkovima i pješadijom dublje u grad Gazu, približivši se središtu na samo 1,5 km, svjedoče stanovnici grada. Novinar njemačke agencije DPA javlja da je Izraelska vojska "vrlo blizu" zgradi Islamskog univerziteta i zgradi sjedišta UN-a koji su smješteni u samom centru Gaze. U četvrti Tel el-Hawa koja se nalazi južno centra trenutno se vode teške borbe s lokalnim borcima Hamasa. Stanovnici Tel el-Hawe jako su preplašeni zbog razvoja događaja, skrivaju se u svojim kućama, pozivajući međunarodne humanitarne organizacije da ih evakuiraju. Vozila hitne pomoći ne mogu stići do ranjenih zbog silnih sukoba te ističe kako je riječ o najžešćim od početka ofanzive 27. decembra.

U eksploziji koja je odjeknula u poslovnom neboderu u središtu Gaze, u kojemu je smješteno i u dopisništvo Reutersa te još nekoliko medijskih kuća, ranjen je jedan novinar. Reuters javlja da je izraelska raketa ili granata pogodila 13. sprat i da su svi njihovi novinari evakuirani.

Visoki zapadni diplomat izjavio je kako mu se čini da Izraelci pokušavaju iskoristiti zadnje trenutke prije mogućeg proglašenja primirja.

"To je uobičajena izraelska strategija",
kaže on.

Ban Ki Moon i dalje pokušava prisiliti strane na primirje i to u odvojenim razgovorima. Evropski lideri takodje traže rješenje. Poput njemačke kancelarke Angele Merkel i britanskog premijera Gordona Browna. Posebna je pažnja u tim razgovorima posvećena humanitarnoj situaciji.

"Mi smo šokirani ljudskom tragedijom u Gazi, učinićemo sve što možemo da pomognemo. Ali najvažnija je stvar ipak prekid vatre, i to trenutni. I danju i noću ćemo raditi zajedno da to postignemo."

Stanje na terenu daleko je medjutim od naznaka da će ubijanje prestati. Kako danas navodi UNICEF, u pojasu Gaze je u dvadeset dana izraelske ofanzive poginulo 300 djece, a više od hiljadu i pol ih je ranjeno. Paralelno podaci govore da je u raketnim naopadima Hamas na jug Izraela poginulo 13 osoba – deset vojnika i tri civila.

U saradnji a četiri lokalne radio stanice u Gazi, UNICEF je krenuo s emitiranjem radio spotova za roditelje o tome kako zaštititi djecu tokom bombardiranja te kako im pružiti emocionalnu podršku.

U planu je uspostava 30 porodičnih centara za žene i djecu u kojima će im biti pružena psihosocijalna pomoć, osigurani kompleti za majke i novorođenu djecu, higijenske potrepštine, deke, zimska odjeća i obuća te didaktičke igračke za najmlađe.

XS
SM
MD
LG