Dostupni linkovi

Evropski parlament donio Rezoluciju o Srebrenici


Djeca Srebrenice sa fotografijama nestalih rodjaka
Djeca Srebrenice sa fotografijama nestalih rodjaka

Evropski parlament je danas na ovogodišnjem prvom plenarnom zasjedanju u Strazburu donio Rezoluciju o Srebrenici, u kojoj poziva države članice EU i države Zapadnog Balkana da obilježe 11. juli kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Predsjedavajući: Idemo na Rezoluciju o Srebrenici koju je predložilo šest grupa u Parlamentu. Za rezoluciju je glasalo 556 poslanika, devet je protiv.“

Poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin kaže kako je rasprava o Rezoluciji, održana jučer u Strazburu, bila cjelovita, istorijski značajana i naklonjena Srebrenici i Bosni i Hercegovini:

„Ono što je po meni najznačajnije je da je ova Rezolucija koja govori o mrtvima, namjenjena prije svega živima. To moramo iskoristiti da to ugradimo u temelje širenjem Evropske unije na sve zemlje Zapadnog Balkana. U toj Rezoluciji pozivamo sve zemlje Zapadnog Balkana da i one proglase 11. 07. Danom žalosti i solidarnosti sa ljudima iz Srebrenice.“

Rezolucija je donesena tačno tri mjeseca od kada je u Briselu bila delegacija Udruženja majki Srebrenice i Žepe, koja je potpredsjednici Evropskog parlamenta Diani Valis (Wallis) iz političke grupacije Liberala i Demokrata za Evropu (ALDE) uručila Prijedlog rezolucije o Srebrenici.

Uručivanju Prijedloga rezolucije u EP prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Međunarodni institut IFIMES, danas je pozdravio donošenje Rezolucije , uz nadu, da će se države zapadnog Balkana odazvati i obilježiti 11. juli kao dan žalosti i sjećanja na počinjeni genocid u Srebrenici.

IFIMES upozorava da domaći političari u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu ne smiju zloupotrijebiti donesenu Rezoluciju o Srebrenici za pridobivanje političkih poena, nego tu priliku treba iskoristiti kao korak naprijed ka neophodnom pomirenju na zapadnom Balkanu.
XS
SM
MD
LG