Dostupni linkovi

Tehnologija nedovoljna za zaštitu dece na internetu


Deca se na internetu od pornografije, seksualnih poziva i raznih neprijatnosti ne mogu zaštititi samo tehnološkim rešenjima, pokazalo je istraživanje koje je urađeno po narudžbi 49 američkih državnih tužilaca.

"Kombinacija tehnologija, uz roditeljski nadzor, obrazovanje, socijalne službe, primenu zakona i jasne mere sajtova za društveno povezivanje i internet operatera mogu da doprinesu da se reše problemi sa kojima se deca suočavaju na internetu", navedeno je u nacrtu izveštaja, a preneo je Vol strit žurnal.

Istraživanje je pokazalo da su neprijatnosti sa kojima se deca suočavaju na internetu, pre svega maltretiranje i neprijatnosti koje im pričinjavaju vršnjaci, dosta slični problemima sa kojima se suočavaju u realnom svetu.

Istraživanje je uradila tehnička radna grupa za internet bezbednost, koju je predvodio Berkman centar za internet i društvu Univerziteta Harvard, a u grupi su učestvovali i predstavnici velikih kompanija za internet i zaštitu na internetu, uključujući Maj spejs (MySpace), Gugl (Google), i Fejsbuk (Facebook). Izveštaj od 278 strana ide u prilog stavovima internet kompanija koje tvrde da tehnilogija nije jedini način da se deca zaštite od rizika na internetu.

Pošto deca sve više koriste sajtove za internet povezivanje, pažnju javnosti i istražnih organa privukao je niz slučajeva maltretiranja i seksualnih poziva, a državni tužioci SAD su više puta kritikovali sajtove, pre svega mrežu maj spejs, zbog nedovoljno stroge politike.

U 2008. su državni tužioci 49 američkih država zatražili od maj spejsa da sarađuju sa istraživačima i internet kompanijama na istraživanju o tehnologiji za smanjenje rizika na internetu. Radna grupa je ispitala različite tehnologije za zaštitu, među kojima su provera godina i indentiteta, filtriranje i kontrola komunikacija, analize teksta i biometrijske provere i pokazalo se da te tehnologije nisu dale zadovoljavajuće rezultate u domenu zaštite dece.Istraživanje je pokazalo da bi primena takvih tehnologija bila skupa i stvorila probleme u zaštiti privatnosti i u bezbednosti.

U istraživanju se ističe i da su neki sajtovi uspeli da postignu rezultat razvojem sopstvenih standarda za zaštitu maloletnika. Maj spejs je na primer roditeljima dao pravo da mu dostave adrese elektronske pošte svoje dece, uveo efikasniji način za obaveštenja korisnika o zloupotrebama, a kositi i tehnologiju tehnološkog holdinga Sentinel za eliminaciju profila korisnika čiji cilj je privlačenje dece.

(Izvor: Beta)

XS
SM
MD
LG