Dostupni linkovi

Nazire se "zatopljivanje" odnosa sa Srbijom


Predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjednik Hrvatske Stipe Mesić

Spor sa Slovenijom okreće Hrvatsku intenzivnije drugim susjedima. U službenom posjetu Zagrebu bio je crnogorski ministar vanjskih poslova, Milan Roćen. Potvrđena je odlična suradnja dviju zemalja, a nakon dužeg vremena, nazire se i lagano "zatopljivanje" odnosa Hrvatske i Srbije.

U izjavi hrvatskog premijera Ive Sanadera, kako se ovih dana u jeku krize s plinom čuo i s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, hrvatski analitičari vide znakove "zatopljivanja" odnosa između Zagreba i Beograda.

Novinarka Večernjeg lista, Deana Knežević, koja godinama prati rad hrvatske Vlade:

"Koliko znam, čak su oba ureda usuglasila tekst tih priopćenja za javnost i obojici je bilo stalo da javnost zna da su oni telefonski kontaktirali i o čemu su kontaktirali. Pretpostavljam da kontaktiraju i u nekim neslužbenim kontaktima."

Knežević podsjeća da je hrvatski premijer još krajem prošle godine izjavio da je spreman za posjet Beogradu i to u jeku najoštrijih izjava o hrvatskoj tužbi i srbijanskoj protutužbi za genocid:

"Još krajem studenog prošle godine je hrvatski premijer održao jedno predavanje u Njemačkoj, kada je rekao da je spreman ponovo otići u Srbiju i raščistiti neke nataložene sporove koji su intenzivnije krenuli nakon što je Hrvatska priznala nezavisnost Kosova. Nekoliko mjeseci nakon toga Srbija nije imala poslanika u Hrvatskoj. Vjerojatno da na to njegovo intenzivnije kretanje u regiji ima utjecaja trenutno lošiji odnosi sa Slovenijom."

Iako zasad nema pojedinosti, neki izvori bliski hrvatskoj Vladi kažu da bi se novi posjet hrvatskog premijera Srbiji mogao dogoditi vrlo skoro, a neki da se na njemu "tek radi":

"Službena Hrvatska je oko toga jako suzdržana i ne istrčava ni sa kakvim informacijama."

Roćen: CG i Hrvatska mogu poslužiti kao primjer odličnih odnosa

Inače u Zagrebu je u srijedu u službenom posjetu bio crnogorski ministar vanjskih poslova, Milan Roćen. Primili su ga najviši hrvatski dužnosnici, a sastalo se i mješovito hrvatsko-crnogorskog povjerenstvo za pripremu pravnog postupka za razgraničenje Hrvatske i Crne Gore na moru pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Milan Roćen
Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija, Gordan Jandroković, poručio je nakon sastanka kako upravo Zagreb i Podgorica pokazuju da se i zahtjevna razgraničenja među državama mogu rješavati na obostrano prihvatljiv način:

"Svi mi imamo svoje nacionalne interese i nacionalne ciljeve, ali je važno da ih ostvarujemo na civiliziran, demokratski i evropski način."

Malo je država u regiji koje imaju tako česte susrete i odnose međusobnog poštovanja, naglasio je i crnogorski ministar vanjskih poslova, Milan Roćen:

"Crna Gora i Hrvatska mogu poslužiti kao primjer odličnih odnosa, imajući u vidu veoma složeno nasljeđe iz naše nedavne prošlosti."

Intenziviranje diplomatskih kontakata Hrvatske sa ostalim susjedima u regiji, analitičar Davor Gjenero ne tumači samo usijanim odnosima sa Slovenijom i željom Hrvatske da pokaže kako nije "u svađi sa svim svojim susjedima", što su nedavno, u jeku međusobnih optužbi, ustvrdili Slovenci:

"Ne bih išao na takvu simplifikaciju, ali naravno da u njoj uvijek ima i nešto istine. Hrvatska u svom pred-pristupnom aranžmanu sa Evropskom unijom ima obavezu regionalne suradnje. U razdoblju koje je iza nas postojale su neke prepreke toj uspješnoj regionalnoj suradnji i te prepreke su prevladane. Mislim da je ovo dobar znak i za Hrvatsku i za regiju."

Ravnatelj Uprave za susjedne zemlje i Jugoistočnu Europu u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova, Davor Vidiš:

"Mislim da ćemo sada imati jedan uzlet i prema regiji i mi ćemo polako početi postavljati sva ta otvorena pitanja, prije svega kada je riječ o granici. Ako se već kompariramo sa Slovenijom, Slovenija ima četiri granice i jednu AVNOJ-sku, a mi imamo šest granica od čega četiri su AVNOJ-ske. Paralelno će se raditi na rješavanju svih preostalih otvorenih pitanja - od kojih je većina posljedica raspada bivše države."

Pogledajte komentare (8)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG