Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Fiat će nastaviti realizaciju ugovora


Đovani de Filipis i Aleksandar Ljubić, Foto: Branko Vučković

Predstavnici "Fiata" su potvrdili da će italijanska kompanija, uprkos globalnoj finansijskoj krizi, nastaviti realizaciju projekta u Kragujevcu vrednog 700 miliona evra i najavili da će u martu na "Zastavinim" montažnim trakama početi proizvodnja modela "punto" sa "Fiatovim" oznakama.

U kragujevačkoj fabrici automobila održan je sastanak na kome su analizirani tehnički detalji ugovora o proizvodnji modela "punto" kome je prisustvovao Đovani de Filipis, predsednik Upravnog odbora kompanije "Fiat automobili Srbija".

Đovani de Filipis, predsednik Upravnog odbora kompanije "Fiat automobili Srbija" nije davao izjave novinarima, ali Zoran Radojević, generalni direktor Grupe "Zastava vozila" kaže za radio Slobodna Evropa da će "Fiat" nastaviti realizaciju ugovora:

"Naše logično pitanje je bilo da li će "Fiat" zadržati dinamiku oko realizacije projekta koja je prethodno dogovorena - dobili smo uveravanja da će to biti ispoštovano. Mogu da kažem da je "Zastava" uradila sve ono što je do sada trebalo da uradi po dinamici."

Radojević kaže da ugovor o proizvodnji punta ne stavlja van snage ranije potpisani ugovor između "Fiata" i "Zastave" uprkos činjenici da njime nije definisan obim proizvodnje:

"Obim proizvodnje će isključivo zavisiti od potražnje na tržištu. Kapaciteti u ovom trenutku su 20.000 hiljada jedinica, ali uz manje investicije taj broj se može i duplirati. Zadovoljan sam onim što je danas stiglo iz "Fiata", ostaje da se ugovor usaglasi do kraja iduće nedelje, a proizvodnja bi okvirno trebalo da počne negde u martu mesecu."

Ni Aleksandar Ljubić iz Agencije za privatizaciju nije mogao da precizira koliko će se automobila proizvoditi u Kragujevcu, navodeći da će to odrediti tržište:

"Proizvodiće se onoliko vozila koliko bude moglo da se proda na tržištu. Ukoliko bude moglo da se proda 50.000 hiljada, proizvodiće se 50.000 hiljada jedinica - sigurno je da se od Kragujevca neće praviti magacin, svi znamo da je kriza i da prodaja vozila pada. Mislimo da je cena vozila prihvatljiva za tržište."

Ljubić kaže da "Fiat" i "Zastava" ispunjavaju sve obaveze preuzete ugovorom o proizvodnji italijanskih automobila u Kragujevcu i ističe da obe strane streme ka konačnom cilju:

"Jako je bitno da će za prodaju tih vozila i puštanje u sopstvenu distributivnu mrežu biti zadužen "Fiat". Bitno je i, a to je danas dogovoreno, da ćemo nesmanjenim tempom ići ka momentu koji se zove ispunjenje."

Ohrabrujuće vesti obradovale su "Zastavine" radnike koji su proteklih dana sa zebnjom slušali vesti o krizi automobilske industrije u svetu, plašeći se da bi "Fiat" mogao da odustane od ranije potpisanog ugovora sa kragujevačkom fabrikom automobila.

Među njima je i Dragan Mijatović, koji očekuje da će dolazak "Fiata", pored zapošljavanja "Zastavinih" radnika, omogućiti otvaranje novih radnih mesta za mlade Kragujevčane koji godinama čekaju svoju šansu za posao:

"Svi smo to željno očekivali. Lično sam presrećan i hoću da verujem u ono što je rečeno. Ukoliko bude ispunjeno sve ono što je rečeno, smatram da će ovo biti boljitak i za grad i za ovu mladost koja je bez posla."

  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG