Dostupni linkovi

Ali Hamad potencijalni svedok srpskog tužilaštva


Ali Hamad
Ali Hamad

Ali Hamad, bivši oficir Al Kaide i odreda El Mudžahid u BiH, u pismu srpskom premijeru i vladi zatražio je privremeni boravak u Srbiji kako bi svedočio o ratnim zločinima nad Srbima, izjavio je za naš program njegov advokat Duško Tomić. Kako smo saznali u Beogradu, ovdašnje pravosudne vlasti veoma su zainteresovane za njegov dolazak, ali još ne žele da govore o detaljima.

Tridesetosmogodisnji Ali Hamad je terorista pokajnik. Kao sedamnaestogodišnjak postao je clan Al Kaide, vojnu obuku završio je u Avganistanu, a u Bosnu i Hercegovinu došao je 1992. Najpre je bio borac u odredu „El mudžahid”, a zatim komandir čete. Posle rata osuđen je na 12 godina zatvora zbog učešća u napadu auto-bombom na hrvatski deo Mostara '97. U danu kada je izašao sa izdržavanja kazne u Tuzli, 30. decembra prošle godine, bosanske vlasti donele su odluku da ga proteraju i smestile ga u Imigracioni centar u Lukavici u Istočnom Sarajevu.

Zbog ovakvog postupanja Ali Hamad je revoltiran, kaze za RSE njegov advokat Duško Tomić, i zahteva da bude proteran u Srbiju gde bi boravio najviše tri meseca, posle čega bi se kao slobodan čovek vratio u rodni Bahrein.

"Pošto Ali Hamad tvrdi da nije rekao konačnu reč oko svih zločina koji su se nad srpskim narodom dogodili u BiH, koje su počinili pripadnici mudžahedina i gde je on lično učestovao u nekim događanjima, on smatra da Srbija ima interes da se sazna potpuna istina. Isključivo moralni razlozi su u pitanju, jer on nikada nije ništa tražio osim da ispriča istinu. Mislim da se radi o istinskom pokajniku i čoveku koji je shvatio pogubnost terorizma u svetu."

Ali Hamad je Al Kaidi okrenuo leđa u septembru 2001, posle napada terorista na Njujork, a u žižu ovdašnje javnosti dospeo je kada je progovorio o njenoj ulozi u bosanskohercegovačkom ratu i zločinima mudžahedina.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine zainteresovano je za svedočenje Ali Hamada i radi na tome da mu se omogući boravak kako bi došao i ispričao sve što zna, izjavio je za naš program Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva.

Kako je rekao, ukoliko bi se došlo do dokaza, predmet bi mogao da bude formiran, ali u ovom trenutku nije moguće izneti više detalja.

"Samo mogu da kažem da radimo na tom predmetu, da su za naš interesantantni ti navodi koje smo pročitali u štampi i sada vršimo određene provere da vidimo o čemu se radi, i da li bi to eventualno moglo da bude procesno validno za naše pravosuđe."

Ovaj potencijalni svedok srpskog tužilaštva govorio je 2006. u filmu pod nazivom “Ali Hamadova priča”, produkcije Arhitel iz Beograda, između ostalog, i o ulozi rukovodstva BiH za vreme delovanja jedinice El Mudžahid:

"Sve zločine koje su uradili, grozne stvari, učinili su pod zaštitom Vojnog štaba Armije Bosne i Hercegovine i tadašnjeg političkog vrha BiH.

Istina je da su ovde mudžahedini bili bez kontrole. Odnosno, radili su sve što su hteli."

Advokat Duško Tomić pretpostavlja da bi i ovakve izjave mogle biti jedan od razloga za odluku o proterivanju Ali Hamada:

"Činjenica je da se on zavadio sa velikim brojem pripadnika mudžahedina i Al Kaide, koje je imenima prozvao u svojoj knjizi i u filmu, i skandalozno je da BiH na taj način želi da zauvek ućutka jednog dobrog svedoka."

RSE: Da li je njemu život u opasnosti obzirom na to što ste rekli?

"Nikakvih dilema nema, i on sam često govori da je samo pitanje dana kada će mu doći glave."

Hamad je svedočio u Haškom tribunalu na suđenju bosanskom generalu Rasimu Deliću gde je rekao da je Osama bin Laden slao mudžahedine u Bosnu prvenstveno zbog stvaranja uporišta za delovanje terorista u Evropi.

Vojno-politicki analitičar Aleksandar Radić ocenio je za naš program da Ali Hamad u Beogradu može da bude itekako zanimljiv svedok:

"Na suđenjima koja bi pokazala da postoji direktna odgovornost komandne strukture Armije BiH iz ratnog doba za organizaciju i zločinačke aktivnosti mudžahedina. Bosanske vlasti i vojska ne mogu biti amnestirane za ono što su radili ti ljudi tokom rata. Do sada se blagonaklono gledalo kada je reč o stavu zapada kada je reč o angažovanju BiH armije. Tumačilo se da su oni dobri momci u čitavoj prici, i da ih zbog toga ne bi trebalo optuživati."

Kako su delovali mudžahedini u Bosni Ali Hamad objasnio je i u filmu Arhitel-a:

"Formirali su terorističke kampove na više mesta. Divljali su po gradovima, ulazili u kafane i razbijali, pucali, otimali ljude, klali, koristeći oružje, noževe, sekire, motorne pile, sve što su mogli…"

Njegova dosadašnja svedočenja i detalji iz biografije ukazuju na to da Ali Hamad jeste relevantan svedok, zaključuje Aleksandar Radić:

"Ne može da bude diskvalifikovan upravo zbog činjenice koja je suprotstavljena onome što se od njega želi. Kako da bude svedok saradnik i mudžahedin pokajnik ako prethodno nije bio na licu mesta, ako iz prve ruke ne prenosi zbivanja iz rata, ako zaista i nije bio mudžahedin."

Kako je ranije pisala štampa, deo dosadašnjih iskaza Ali Hamada bosanskoj tajnoj policiji iskorišćen je za izmeštanje masovnih grobnica na Ozrenu u kojima su bili sahranjeni ubijeni srpski vojnici i civili.

XS
SM
MD
LG