Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gdje pokopati nastradale u Gazi?


Palestinci prenose tijelo nastradalog u Gazi, 06. januar 2009.

Ovog devetnaestog dana rata između Davida i golijata u Kairo je stigao generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon kako bi odmah zaustavio borbe dok se ne počne raditi na konačnom rješenju problema. Izraelska vojna ofanziva u Pojasu Gaze ulazi u treću sedmicu, a uz sve humanitarne i ratne probleme s kojima se Palestinci susreću, otvorio se još jedan: gdje pokopati mrtve?

Na prenatrpanom groblju u gradu Gazi više nema mjesta, a groblje izvan grada, na kojem još ima mjesta, preopasno je i nitko ne želi otići ondje iskopati novi grob. U zadnjih je 19 dana, od kada je Izrael započeo ofanzivu na Pojas Gaze, u tom dijelu svijeta poginulo gotovo hiljadu Palestinaca.

Pojas Gaze, dugačak samo 40 a širok 10 kilometara, jedan je od najgušće naseljenih područja na svijetu, i otprije pati od nedostatka prostora za groblja. Izraelska bombardiranja posljednjih dana praktički su potpuno onemogućila stanovnicima Gaze pristup Groblju mučenika, jedinom otvorenom groblju u istočnom dijelu grada Gaze.

Izrael stalno ističe da je cilj vojne ofanzive militantna grupa Hamas, ali palestinski liječnički izvori navode da je među poginulima veliki broj civila.

"Čitava Gaza je groblje", kaže Salman Omar. "Mrtve brzo pokapamo iz straha od bombardiranja", dodaje ovaj grobar koji pokapa na groblju Šeik Radvan. To je groblje bilo zatvoreno za nova ukapanja, ali zbog trenutačne situacije prepuno je muškaraca koji nose tijela na pokop. Muslimanska tradicija dopušta da se grobovi ponovno otvaraju ako je to potrebno, a očigledno u Gazi jeste.

"Kada imate mrtve, potrebno vam je hitno rješenje", kazao je Omar, koji pokapa na groblju Šeik Radvan u Gazi.

Stari grobovi imaju mramorne ploče, ali danas za takvo odavanje počasti mrtvima u Gazi nema vremena. Na nekim od novih grobova nema čak ni imena onih koji su pokopani.

I dok se u Gazi svakodnevno gine, svjetski lideri već tri sedmice pozivaju Izrael i Hamas da obustave paljbu. Ali odaziva nema. Nade se ulažu u današnje razgovore generalnog sekretara UN-a Ban Ki-Moona koji je stigao u Kairo kako bi se odvojeno susreo sa izraelskim odnosno zvaničnima Hamasa.

Pred Banom je, tvrde dobro upućeni, ogroman zadatak. Valja premostiti razlike i tvrde stavove medju dvjema stranama jer, Izrael kaže da će nastaviti ofanzivu sve dok Hamas ne prestane s granatiranjem južng Izraela. Hamas pak kaže da će prekid vatre prihvatiti samo ukoliko se Izrael potpuno povuče iz Gaze.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG