Dostupni linkovi

Moguće pravne akcije protiv Gasproma i Naftogasa


Žoze Manuel Barozo
Žoze Manuel Barozo

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo (Jose Barroso) danas je upozorio ruski Gasprom i ukrajinski Naftogaz da će preporučiti pravnu akciju protiv njih ako uskoro ne obnove isporuke gasa evropskim klijentima, javile su danas svetske agencije.

Barozo je u Evropskom parlamentu rekao da će, ako se uskoro ne uspostavi snabdevanje gasom, preporučiti članicama EU da preduzmu mere kako bi pronašle druge snabdevače energentima.

"Želeo bih da Moskvi i Kijevu prenesem vrlo jasnu poruku. Ako sporazum, u kome je posredovala EU, ne budu što pre poštovan, Komisija će savetovati kompanije iz EU da stvar prebace u sudove", rekao je on.

Predsednik Evropske komisije je rekao da će se ubrzo videti da li je problem tehičke prirode ili ne postoji politička volja da se taj sporazum poštuje. Rusija i EU potpisale su u subotu sporazum o nadzoru tranzita ruskog prirodnog gasa ka drugim zemljama Evrope, a zatim ga je potpisala i Ukrajina.

Taj sporazum je trebalo da obezbedi obnavljanje isporuka gasa Evropi. Barozo je rekao da se, ako sporazum ne bude poštovan, Rusija i Ukrajina ne mogu više smatrati za pouzdane partnere u snabdevanju energentima.

"Bez obzira na namere, objektivna činjenica je da Rusija i Ukrajina pokazuju da nisu u stanju da poštuju svoje obaveze prema nekim članicama (EU). činjenica je da Gasprom i Naftogas nisu u stanju da ispune svoje obaveze prema evropskim korisnicima",
rekao je on.

On je ocenio da je takva situacija "neprihvatljiva i neverovatna".

Češki premijer Mirek Topolanek pozvao je članice EU da razmotre planove za formiranje rezervi nafte i gasa za period od 120 dana i da umesto toga potraže alternativne izvore energije. Topolanek, čija zemlja predsedava EU, rekao je u Evropskom parlamentu da EU mora da unapredi energetsku bezbednost, pošto je zbog spora Rusija i Ukrajine i dalje ugroženo snabdevanje Evrope gasom. On je predložio da EU za prioritet postavi planove za izgradnju gasovoda kojim će se gas iz kaspijskog regiona preko Turske prebacivati u Evropu.

Češki premijer je pozvao na diverzifikaciju izvora energije, uključujući i veću upotrebu nuklearne energije.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG