Dostupni linkovi

Čankovi kalendari uzburkali strasti


Nenad Čanak
Nenad Čanak

Kalendar Lige socijaldemokrata (LSV), na kojoj je Vojvodina prikazana kao republika, uzburkao je strasti onih koji u svemu vide opasnost od rasparčavanja Srbije. Da li je kalednar vojvođanskih ligaša bezazleni potez omladine te stranke, ili postoji dublja politička poruka?

"Najnoviji separatistički ispad Nenada Čanka i njegovih ligaša" - pod ovim naslovom osvanuli su tekstovi u tabloidnim novinama u Srbiji, u kojima sledi duboka analiza kalendara Lige socijaldemokrata za 2009. godinu, na kome se nalazi mapa Vojvodine sa natpisom Republika. Za Koštuničinu Demokratsku stranku Srbije ovo nije samo Čankov ispad, već i poziv na rušenje ustavnog poretka zemlje. Zbog toga je šef poslaničke grupe te stranke Miloš Aligrudić zatražio i reakciju nadležnih organa:

"Kalendar na sebi ima mapu i ta mapa ocrtava nekakvu teritoriju nekakve republike Vojvodine. Mislim da je to zalaganje za nešto što je trenutno protiv Ustava Republike Srbije."

Nenad Čanak za naš program ukazuje na sledeće:

"Taj kalendar je praktično reprint kalendara koji se štampa u kontinuitetu svake godine deset godina. Dakle, posle deset godina izlaženja tog istog kalendara on odjednom postaje bitan, i to baš kada nema gasa i kada je napravljen niz pogrešnih ekonomskih poteza koji su posledica štetočinskog delovanja Koštunice dr Vojislava i njegovih saučesnika. Ponestalo je neprijatelja pa treba hitno pronaći nekoga."

Ako je o ovome reč, Aligrudić u neprijateljima ne vidi samo Čankove ligaše. U nastavku pojašnjava svoje viđenje, kako smatra, dobro osmišljene političke poruke kalendara LSV:

"Iza svega toga, kao mentor, stoji Demokratska stranka, to je štampano i rađeno u dogovoru sa Demokratskom strankom. Zato što onda građanima treba da se kaže kako postoje neki zli momci koji žele novi separatizam u Srbiji, kroz floskulu Vojvodina Republika, kao što su to nekada činili Albanci na Kosovu i Metohiji, a da se to ne bi ponovilo postoji srednje rešenje dobrih momaka, a to je protivustavni statut Vojvodine. Cela ova priča zapravo služi da bi se lakše progutala protivustavnost statuta koji je predložen od strane vojvođanske skupštine – ovo dosta jeftino zvuči, ali je to tako."

Buru oko kalendara sa novim Statutom, koji Vojvodinu definiše kao evropsku regiju, povezuje iz drugog ugla i Nenad Čanak:

"Ako već više od 15godina, ako se dobro sećam skoro 20, izlazi list Velika Srbija i niko se ne potresa na to, a jedan kalendarčić na kojem piše Vojvodina Republika izaziva ovoliko polemike, onda je jasno da je onima koji se tako štrecaju na Vojvodinu vrlo jednostavno da cepaju i dele skoro sve okolne države, jer to ne boli nikoga. Ali, kada Srbija treba unutar sebe da se transformiše, a autonomija Vojvodine je zapravo najbolji pokazatelj da li se Srbija istinski transformisala ili nije, onda dolazi do opštenarodne pobune u Srbiji."

Novi Statut, koji je u vojvođanskom parlamentu usvojen tročetvrtinskom većinom sredinom novembra, još uvek nije zamenio stari iz davne 1991. godine. Deo opozicije koja ga vidi kao dokument kojim se "razbija Srbija" onemogućava njegovu potvrdu u republičkom parlamentu. Da je Statut Vojvodine ono najmanje što joj može obezbediti dalji razvoj, te da nije ni blizu evropskih standarda decentralizacije, jer je ograničen Ustavom Srbije, ne misle samo Vojvođani koji su mu dali podršku, već i pojedini evropski zvaničnici. Upravo zato politikolog Jovan Komšić ocenjuje da bi i sporni kalendar ligaša mogao biti način ukazivanja na nezadovoljstvo relevantnog dela građana Vojvodine:

"Može se reći da je to ponovna reakcija na nepriznavanje bilo kakvog dostojanstva Vojvodine da razgovara o svojoj poziciji u političko-ekonomskim konstalacijama interesa u Srbiji – Vojvodina je naprosto obezličena."

Ali, osim poruke nezadovoljstva, kalendar Lige socijaldemokrata u političkom smislu nema težinu, a najmanje je antiustavna delatnost, naglašava Komšić:

"Može da posluži samo kao izgovor principijelnim neprijateljima autonomije Vojvodine da proizvedu strah, da ponovo steknu politički ekstraprofit na strahu od dezintegracije države. To što Demokratska stranka optužuje za rušenje ustavnog poretka pokazuje da nisu naučili lekciju njihovog lidera. Prvo slovo te lekcije glasi da ukoliko se praktično ne radi na razaranju ustavnog sistema već se izražava sopstveno političko mišljenje, onda to nikada ne može biti shvaćeno kao neka vrsta antiustavne delatnosti. To je takođe jedna vrsta političke eksploatacije i proizvodnja magle u situaciji u kojoj je najveći zadatak političara u Srbiji da rešavaju ekonomska pitanja."

A raspravu o pratećim budžetskim zakonima u Skupštini Srbije ipak su, prvog radnog dana posle praznika, zamenili Čankovi kalendari.

XS
SM
MD
LG