Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ponovo vreba opasnost od gasnih muka


Iako se očekivalo da gas iz Rusije do potrošača na Balkanu stigne u sredu ili četvrtak, novi gasni nepsorazum Rusije i Ukrajine ponovo je ohladio očekivanja građana jugoistočne Evrope. Srbija je zahvaljujući uvozu iz Nemačke i Mađarske uspela da prebrodi gasnu krizu, ali ukoliko se obnovljeni nesporazum Rusije i Ukrajine produži, zalihe gasa se mogu istrošiti za dan-dva.

Nadležni u srpskom Ministarstvu energetike kažu da gasa za domaće potrebe ima dovoljno zahvaljujući uvozu iz Mađarske i Nemačke, ali da se situacija bukvalno menja iz sata u sat. Dušan Mrakić, državni sekretar u Ministarstvu energetike:

"Trenutno gas iz Rusije uopšte ne ide preko Ukrajine, Gasprom optužuje Ukrajinu da ponovo uzima određene količine gasa. Rusija isporučuje određeni pritisak, međutim, taj pritisak evidentno ne priznaju Ukrajinci, kažu da tog pritiska nema, što dodatno stvara probleme. Za sada imamo pod potpunom kontrolom ceo energetski sistem i u narednih dan-dva nećemo imati problema, ako ovakvo stanje potraje."

Srbija je zbog prekida isporuke gasa iz Rusije bila primorana da uvozi gas iz Mađarske i Nemačke, za koji je dnevno plaćala oko 2.5 miliona dolara, što je za oko 250.000 hiljada više od standardne cene. Šef vladinog kriznog štaba Nikola Rajaković:

"Danas imamo na raspologanju već dogovorena 4.7 miliona normalnih kubnih metara gasa iz Mađarske i Nemačke, a imamo i sopstvenu proizvodnju. Imamo obavezu isporuke prema Bosni i Hercegovini, ali i prema našem konzumu, toplanama, prioritetnim potrošačima i domaćinstvima. Danas sigurno očekujemo manje problema nego juče jer smo juče ujutru imali problem sa kompresorskom podstanicom."

U Srbiji je na gas priključeno 242.000 hiljade domaćinstava. Za potpuno snabdevanje industrijskih potrošača potrebno je najmanje 24 sata, a odmah nakon toga trebalo bi i da se gas isporuči toplanama, kako se više ne bi koristio mazut. Beogradske toplane obećavaju tople radijatore i narednih dana. Direktor Zoran Predić:

"Dakle, oko 48 sati nakon stabilizovanja situacije u snabdevanju Srbije gasom polako ćemo uključivati naše sisteme na gas, a do tada ćemo ostalim korisnicima i toplanama u Srbiji omogućiti da stabilizuju svoju proizvodnju."

Iako je Niš jedan od retkih gradova čiji građani gotovo da nisu osetili gasnu krizu, pošto je tamošnja toplana vrlo brzo sa gasa prešla na mazut, potrošnja električne energije približila se rekordnom roku, zbog čega su neki delovi grada ostajali bez struju i po nekoliko dana, javlja Dušica Nestorović:

"Kako je proteklih dana zabeležena rekordna potrošnja električne energije došlo je do preopterećenja mreže zbog čega su pojedini delovi grada vrlo često ostajali danima bez struje, ili barem bez jedne faze. Nekoliko desetina građana iz jednog niškog prigradskog naselja, koji struju nemaju od Božića, blokirali su automobilima ulaz niške elektrodistribucije i pokušali da na taj način reše svoj, kako kažu, dugogodišnji problem."

"Ovaj problem postoji duži niz godina, pri svakoj promeni temperature ostajemo bez struje. Problem je kulminirao sada, trebalo ga je rešavati ranije."

"Meštani ovog dela grada najavljuju blokadu regionalnog puta Niš-Prokuplje, ukoliko do kraja sedmice njihov problem ne bude rešen."

Kao rešenje srpskih gasnih muka, poslednjih dana se sve češće pominje obnavljanje kapaciteta u podzemnom skladištu gasa u Banatskom dvoru, ali i razmišljanje o još nekim alternativnim gasnim pravcima, kaže Sijka Pistolova, urednica sajta Enerdži observer. Ona dodaje da bi nadležna

ministarstva morala da razmišljaju o tužbama za nadoknadu štete:

"Srpska privreda će tek obračunati svoju štetu i svi ćemo biti neprijatno iznenađeni. U ovom trenutku bi trebalo pokrenuti parnicu protiv dobavljača. Tu pre svega mislim na ruske firme, mi nemamo osnova da tužimo Ukrajinu jer Srbijagas nije potpisao komercijalne sporazume o isporukama gasa sa ukrajinskim firmama nego sa Gaspromom i njegovim firmama ćerkama, kao što je na primer Jugorosgas."

Najmanje 30-tak, uglavnom izvozno orijentisanih, preduzeća iz Srbije pretrpelo je gubitke zbog nestašice gasa, jer su morale da obustave ili redukuje proizvodnju, najviše na području Vojvodine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG