Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ima pregovora oko imena, ali kao da ih nema


Posteri u centru Skoplja na kojima piše 'Jedno ime jedna nacija, Makedonija zauvek'

Međunarodna krizna grupa u svom najnovijem izveštaju traži od Makedonije i Grčke da brzo reše spor o imenu, jer je to ključno za stabilizaciju i evroatlantsku integraciju Zapadnog Balkana. Između ostalog, od Atine se traži da prihvati makedonski identitet i jezik i da ne blokira integraciju severnog suseda u međunarodnim organizacijama, a od vlade u Skoplju da iskaže spremnost o prihvatanju poslednjeg predloga medijatora u sporu Metjua Nimica – Republika Severna Makedonija.

Od Makedonije se traži i da prestane sa provokacijama južnog suseda, dajući infrastrukturnim objektima u zemlji nazive sa antičkim korenima. U vladi kažu da se ne radi o provokaciji.

"Mi to shvatamo kao izražavanje identiteta jednog naroda i kao znak državnosti i apsolutno ni u jednom slučaju naša namera nije da nekoga provociramo," izjavio je portparol Vlade Šefik Duraki.

Nasuprot ovakvim uveravanjima, u opoziciji su zabrinuti jer smatraju da aktuelnom politikom vlada samo dodaje primedbe međunarodnog faktora i postaje jasno da nema vizije i koncept za rešavanje problema.

I ključni ambasadori u zemlji ukazuju da pregovori praktično ne postoje. "Ima pregovora, ali kao da ih nema," kaže Andrej Petrov iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza.

Liberal demokrati smatraju da sa ovakvim koracima, Makedonija samo gubi argumente koje je imala na svojoj strani.


"Preimenovanje aerodroma, postavljanje antičkih skulptura ispred zgrade Vlade, znači radi se o jednom konceptu udvaranja građanima, ali siguran sam da ćemo cenu za to platiti svi mi,"
rekao je Andrej Zernovski.

U međuvremenu, posle duge pauze, najavljen je susret pregovarača o sporu Makedonije i Grcke sa medijatorom Nimicem, koji će se održati 11. februara.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG