Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Proslava pravoslavne Nove godine: duhovna ili politička?


Amfilohije Radović

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori i ove godine organizuje proslavu pravoslavne Nove godine ispred podgoričke crkve Svetog Đorđa. Kao i svake godne u ponoć će se obratiti mitropolit Amfilohije čemu će prethoditi nastup guslara, pjevača i trubača. Međutim, za razliku od prethodnih godina na ovoj će po svoj prilici biti manje partijskih lidera.

Na pitanje da li će proslava pravoslavne Nove godine ispred crkve Svetog Đorđa u Podgorici biti isključivo kulturna i duhovna manifestacija ili će biti i političkih poruka odgovor nijesmo mogli dobiti od pogoričkog paroha Velibora Džomića, jednog od organizatora skupa.

Džomić nas je uputio na saopštenje crkvene opštine Podgorica u kojem se kaže da će na proslavi nastupiti trubači, guslari i pjevači i da će se prisutnima u ponoć obratiti mitropolit srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović.

Time smo ostali uskraćeni za odgovor da li će se na večerašnjem skupu reflektovati nedavni politički događaj u kojima je i crkva imala učešća i činjenica da i ove godine dio opozicionih partija pomaže organizaciju dočeka pravoslavne Nove godine.

Obilježavanje pravoslavne Nove godine je do sada bila prilika da se osim duhovnih poruka građanima upute i političke poruke i viđenja kako opozicionih političkih partija tako i mitropolita Amfilohija. Ovo je 11. godina otkako se organizuje doček pravoslavne Nove godine, a počelo je '98. demonstracijama tadašnje Socijalističke narodne partije koje su se pretvorile u nasilje zbog nezadovoljstva izbornim razultatom na predsjedničkim izborima nakon rascjepa u Demokratskoj partiji socijalista. Narednih godina organizator okupljanja dijala građana naklonjenih opoziciji bila je upravo Socijalistička narodna partija, pa je doček 2000. godine izgledao ovako:

"Socijalistička narodna partija Crne Gore, organizator ovog veličanstvenog veselja, snaga izrasla iz srca ovog najblagorodnijeg naroda i večeras je kao i uvijek sa vama."

Slično je bilo i 2001. godine. Očuvanje srpstva, jačanje srpske crkve i tadašnje Jugoslavije bile su prioritetne poruke govornika:

"Neka nam bude srećna Nova godina i da u njoj sačuvamo naše milo srpstvo, da osnažimo našu Srpsku pravoslavnu crkvu, da jačamo našu otadžbinu Saveznu Republiku Jugoslaviju."

Od 2003. godine formalnu organizaciju preuzima Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori čiji mitropolit Amfilohije redovno u ponoć šalje duhovne, ali i jasne političke poruke i saopštava svoje viđenje društvenih okolnosti u Crnoj Gori, ali i van nje. Iz tog perioda, između ostalog, saopštena je poruka kojom je pozivano na otpor tadašnjim političkim idejama koje su se kosile sa stavovima Srpske pravoslavne crkve:

"Da bude što manje onih koji se klanjaju paganskom caru prokletom Dukljaninu, a neka paganskog cara Dukljanina svaki Crnogorac prikuje čekićem za Vezirov most."

Stalna smetnja Srpskoj pravoslavnoj crkvi je Crnogorska pravoslavna crkva i oni koji je podržavaju:

"Da u ovoj novoj godini bude što manje lažnih akademika, lažnih popova i pseudo crkava."

U toku priprema za raspisivanje referenduma o nezavisnosti ključna poruka mitropolita Amfilohija je bila ne dijeliti se:

"I sramno je kada se ujedinjuje Evropa da se mi razjedinjujemo, da se otuđujemo brat od brata, sestra od sestre."

Prošle godine u januaru srpski mitropolit i kandidat za srpskog partijarha kao da je imao informaciju da će u februaru Kosovo proglasiti nezavisnost, a da će u oktobru Vlada Crne Gore priznati novu državu:

"Onaj, među Crnogorcima, koji bi potpisao nezavisnost Kosova i Metohije taj navodi na sebe prokletstvo."

Večerašnju proslavu pomogao je dio opozicionih partija sa mnogo skromnijim sumama nego ranijih godina kada su te partije bile suorganizatori. Recimo na kraju da je Uprava policije najavila da će njene operativne strukture preduzeti preventivne aktivnosti radi održavanja stabilnog javnog reda i mira, bezbijednosti saobraćaja kao i lične i imovinske sigurnosti građana.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG