Dostupni linkovi

Sagledati sve aspekte oko pomoći KAP-u


Filip Vujanović
Filip Vujanović

Da li će Vlada pomoći najveću crnogorsku firmu podgorički Kombinat aluminijuma, čiji su vlasnici zaprijetili gašenjem već do kraja mjeseca ako pomoć ne stigne, tema je dana. Odgovarajući na to pitanje predsjednik Vujanović je rekao da samo kompetentan tim koji će da sagleda sve aspekte i okolnosti koje se odnose na Kombinat aluminijuma treba da da odgovor da li bi Vladina pomoć bila isplativa.

"Cijena aluminijuma na svjetskom tržištu je berzanska roba je pala za više od 50 posto, a zalihe se enormo uvećale. Tu toku prošle godine su uvećane za oko 63 posto što kazuje da su zalihe ogromne, da je cijena niska i da je potražnja za aluminijumom smanjena i da smo mi u jednom periodu ozbiljne recesije koja veoma pogađa aluminijumsku industriju. Zbog te recesije njen sadašnji vlasnik je zatvorio kombinate u Ukrajini, Švedskoj, Italiji i na Jamajci. Ovaj u Crnoj Gori nije zatvorio što znači da i ekonomska logika vlasnika ide ka tome da ovdje postoji i ekonomski rezon za KAP, da naravno njegovo ulaganje u KAP opravdava da on ovdje i dalje bude. Za mene su sva tumačenja, ocjenjivanja i zahtjevi koji su učinjeni neutemeljeni, krajnje proizvoljni i neodgovorni. Mislim da treba KAP sagledati zaista u cjelini njegove vrijednosti krajnje mulitidisciplinarno ekonomski, naravno i ekološki i sveukupno i samo sa informacijama u jednom timu koji je kompetentan o tome govoriti sve ostalo je za mene onako jedna priča koja može da bude demagoško socijalno prihvatljiva i koja pokazuje da vi ako samo jednu dimenziju analizirate možete da izvedete zaključak koji ćete jasno obrazložiti i ako zapostavite cjelinu da dođete do jedne rizične ekonomske odluke za Crnu Goru koja može debelo i dugo da nas košta."

Uprava Kombinata aluminijuma u posljednje vrijeme nekoliko je puta zaprijetila da će fabrika prestati da radi ukoliko Vlada ne obezbijedi podršku. Dok Vlada takvu odluku razmatra postavlja se pitanje da li ona ima pravo da parama poreskih obveznika pomaže kombinat koji je u većinskom vlasništvu ruskog oligarha Olega Deripaske, a koji je tu istu Vladu tužio tražeći odštetu od 300 miliona eura.

Komentarićuši najnoviji zahtjev Uprave KAP-a da joj Vlada što prije obezbijedi finansijsku podršku ili će kombinat, kako je saopšteno, prestati da radi do kraja mjeseca koordinator Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović kaže da je osnovno pitanje zašto Vlada ne insistira na poštovanju ugovora o privatizaciji kombinata:

"Jer se upravo ista ta Vlada klela u taj ugovor, posebno ministar ekonomije, koji je ukazivao da su tim ugovorom i njegovim i njegovim aneksima zaštićena prava i interesi države Crne Gore. U tom ugovoru nigdje nije navedeno da se snose rizici poslovanja, pa i rizik poslovanja u situacijama finansijske krize tako da je potpuno nejasno zbog čega Vlada ne instistira na onome što je vlasnik Kombinata aluminijuma preuzeo kao svoju obavezu jer kada privatizujete jednu kompaniju i kada se uopšte bavite nekim biznisom vi kalkulišete troškove i rizike prije nego što potpišete kupoprodajni ugovor. Nigdje u tom ugovoru ne stoji ni u kom smislu i ni na koji način obaveza Vlade nije da tako nešto radi, prema tome zaista se postavlja pitanje zašto to oni rade. Da li to rade zbog eventualno pokrenute arbitraže od strane vlasnika KAP-a, da li ima istine u toj arbitraži. Sve su to stvari koje mi, na žalost, kao javnost ne možemo da znamo iz razloga što ti dokumenti nijesu dostupni javnosti."

Vojin Đukanović, nekadašnji član Borda direktora Kombinata aluminijuma smatra da bi Vlada trebalo da pomogne kombinatu da preživi, ali prethodno se mora dobro obezbijediti:

"Ja u ovom trenutku mislim da Vlada to treba da uradi, ali da određene klauzule traži, odnosno traži uslove koje mora ispuniti taj vlasnik kombinata, a prije svega to je izgradnju energetskog objekta za sopstvene potrebe u Crnoj Gori. To je glavni uslov, po meni, da bi se pomoglo kombinatu, jer ipak kombinat je veoma bitan za Crnu Goru u ovom trenutku, za privredu Crne Gore i to rade sve zemlje svijeta i mislim da bi jedna odgovorna Vlada trebala da uradi tako, ali normalno i da uslovi tog vlasnika da ostane u Crnoj Gori, da obezbijedi proizvodnju, a ne da se hoštapleriše i da te pare uzme za neke druge namjene."

Poslanik Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović kaže da njegova stranka ostaje pri ranije iznešenom stavu:

"Vlada Crne Gore koja će za desetak dana faktički da padne, Vlada koja ja pala ne može da ima legitimitet da odlučuje o tako krupnim pitanjima kao što je sudbina kombinata i dodjela pomoći kombinatu koji se nalazi, kako njegove gazde kažu, u problemima. Jedini mogući način da se ova stvar riješi jeste da se postupa u skladu sa Zakonom o kontroli državne podrške i pomoći koji je Skupštine Crne Gore usvojila prije dvije godine i u skladu sa uredbama o bližim kriterijumima tako što se ta pomoć dijeli, a to je uredba koju je donijela Vlada Crne Gore prije godinu dana. Tu su potpuno jasno propisane mogućnosti i način dodjele državne pomoći. Da li se ta pomoć dodjeljuje za sanaciju, restruktuiranje, da se dodjeljuje za zadržavanje zaposlenih u preduzećima je pitanje koje zavisi od načina na koji se onaj koji hoće pomoć obrati za tu pomoć. Prema tome, SNP upućuje Vladi Crne Gore prvo da ona nije legitimna da o tome odlučuje do izbora nove Vlade, a i ako se krene u tom pravci da se onda strogo pridržava Zakona o kontroli državne podrške i pomoći koji je Skupština Crne Gore usvojila maja mjeseca 2007. godine."

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG