Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Agonija sa gasom (ni)je završena


Radnik Gasproma u stanici za merenje protoka gasa, 13. januar 2009.

Istovremeno sa saopštenjem da su obnovljene isporuke gasa Evropi preko Ukrajine Moskva je optužila Kijev da blokira te isporuke za evropske potrošače. Iz Gasproma je prethodno bilo rečeno da su obnovljene isporuke za balkanske zemlje, Tursku i Moldaviju, odnosno one zemlje koje su uglavnom zavisne od ruskog gasa.

Iako je jutros izgledalo da je agonija evropskih potrošača, koji su na izizetno niskim zimskim temperaturama ostali bez gasa, okončana, nakon što je na ruskoj televiziji prikazano kako Gasprom odvija ventile izveštaji evropskih posmatrača govore da ruski gas veoma malo ili skoro uopšte ne stiže kroz ukrajinski gasovod.

U 10 sati po moskovskom, odnosno 8 po srednjeevropaskom vremenu dispečer Gasproma je telefonom iz kontrolnog centra dao nalog gasnim stanicama da otvore ventile:

“Dobar dan. Ovde je glavni dispečer Gasproma, Pavlov. Zahtevam da u 10 sati po moskovskom vremenu pustite gas kroz Sudžu preko teritorije Ukrajine od 3,12 miliona kubnih metara na sat i 76,6 miliona kubnih metara dnevno porošačima na Balkanu, u Turskoj i Moldaviji. Izvršite ovu odluku.”

Ali samo nekoliko sati nakon što su isporuke obnovljene Gasprom je optužio Ukrajinu za blokiranje tranzitnog gasa za Evropu. Potpredsednik ruske državne kompanije Gasprom Aleksandar Medvedev izjavio je da je o tome razgovarao sa prestavnicima Evropske komisije koji su naveli da je to "viša sila". Po njegovim rečima, ukrajinska strana je "cinično" informisala Gasprom da je njen transportni sistem preorijentisan za unutrašnje potrebe. U tim uslovima, dodao je on, gas koji ude u sistem ne može da dodje do evropskih posmatrača. U Kijevu za sada nema komentara ove informacije. Gasprom je takodje optužio SAD da su podsticale ukrajinsku stranu u sporu oko gasa.

Posmatrači EU utvrdili su da veoma malo ili skoro uopšte ne teče gas iz Rusije preko Ukrajine. Evropska komisija saopštava da je veoma ograničena količina gasa puštena preko Ukrajine na jednom punktu i da njeni posmatrači nemaju još uvek potpuni i slobodan pristup dispečerskim centrima u Kijevu i Moskvi da bi kontrolisali isporuku gasa.

Prethodno je Aleksej Miler, potpredsednik Gasproma nakon povratka iz Brisela informisao ruskog premijera Vladimir Putina:

“Ako gas bude ispumpavan ilegalno mi cemo svakog dana smanjiti količinu jednaku ukradenoj. Mi smo ovu rusku poziciju saopštili evropskom komesaru. Mislim na ilegalno ispumpavanje gasa pod bilo kojim izgovorom. Prema ugovoru o tranzitu sva količina gasa koju Rusija i Gasprom šalju prema ukrajinskoj granici trebalo bi u potpunosti da bude isporučena preko ukrajinskih zapadnih granica do naših evropskih potrošača.”

Gasprom je u sredu, 7. januara, obustavio isporuke gasa za evropske kupce preko Ukrajine uz obrazloženje da Ukrajinci "kradu gas".

Juče su zvaničnici Evropske komisije, Rusije i Ukrajine potpisali u Briselu sporazum o medjunarodnom nadzoru tranzita ruskog gasa preko Ukrajine. Više od 15 evropskih zemalja pogodjeno je ruskom obustavom gasa, medju njima najteže BIH, Srbija, Madjarska, Bugarska, Češka i Slovačka.

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG